fredag 1. oktober 2010

GJESTEFORELESER: AJA SOM FLYTTET ET HELT HUS!


KJÆRE LESERE PÅ LIVS LYST!
DETTE HAR JEG LENGE GLEDET MEG TIL Å VISE DERE. JEG KOM OVER BLOGGEN TIL AJA FOR EN GOD STUND TILBAKE OG JEG BLE TOTALT FASINERT OG OPPSLUKT! HUN OG MANNEN DREV MED "EKSTREMSPORT" INNEN RESTAURERING. DE FØRER ALT TILBAKE TIL GAMMEL STIL OG HJERTET MITT BANKET I TAKT MED BILDENE OG TEKSTEN SOM POPPET FREM ETTERHVERT SOM JEG SKROLLET MEG NEDOVER I BLOGGEN HENNES. SLIK BEGYNTE ALTSÅ DETTE LILLE SAMARBEIDET.

MINE DAMER OG (FORHÅPENTLIGVIS NOEN) HERRER ;o) - I DAG PRESENTERER JEG HISTORIEN OM FLYTTINGEN AV ET HELT HUS. (Alt foregår på svensk, men er det noe vi bloggere kan, så er det å lese svensk - så:)
*
(All tekst og bilder av Aja)
Som 21-åringar köpte jag, Aja, och min man Christian, vårt första egna hus som var ett gammalt hus från 1920-talet. Det grundrenoverade vi i tre år och under den tiden väcktes vårt intresse för gamla byggnader. När vi hamnade att ta beslutet var barnen skulle börja i skolan kom vi fram till att vi vill flytta tillbaka till våra hemtrakter. Där sökte vi länge efter ett gammalt hus att renovera men hittade inget bra alternativ. Eftersom vi redan renoverat/byggt/inrett tillsammans i tre år och insett att det är ett stort gemensamt intresse vågade vi oss på ett projekt av lite större omfattning, nämligen att flytta ett gammalt hus!
Efter en hel del sökande hittade vi detta vackra övergivna hus som ägarna hade planer på att göra om till traktorgarage, men vi fick köpa det istället! Det var bara att börja riva!


 Vi visste att detta skulle räcka länge så för att komma till rätt ort köpte vi detta lilla hus att bo i under byggtiden. Också det behövde en liten renovering eftersom det fattades vatten, avlopp och inte hade varit bebott på 40 år. Här har vi också nu bott i sex år och startat den butik, Lundagård och det företag vi jobbar i. (Det lilla gula huset på bilden är ett kyrkdass som vi flyttade och räddade från rivning, det står nu på vår gård.)

 Efter att huset monterats ned var det dags för återuppbyggnaden, grund, stomme, tak, fasad.
Vi tycker om att arbeta på ett traditionellt sätt och använda oss av naturliga material och färger. 

För en vecka sedan flyttade vi in i huset och håller nu på med interiören. Allt är långt ifrån färdigt ännu. När det gäller konstruktion, snickeri och material försöker vi använda oss de material och metoder som de också har gjort förut. När det gäller inredningen håller vi ingen egentlig stil utan blandar friskt med färger och former, allt från allmogemöbler till 60-tals prylar och industriella föremål och möbler.

I höst skall Christian bygga köksinredning, vindstrappa och bygga vidare på alla rum, också en glasveranda/kvist in mot innergården står på tur. Eftersom vi inte hittade ett gammalt hus med en gammal gårdsplan och byggnader så ser vi också fram emot att i framtiden bygga eller flytta flera uthus till gården för att skapa känslan av en gammal kringbyggd gård.

Besøk hennes blogg HER
*

14 kommentarer:

 1. Fantastisk!!!

  Takk for at du deler dette med oss, Liv! ;)

  Ha en finfin helg!

  Klem fra Fru K

  SvarSlett
 2. Härligt, två av mina favoritbloggar "i ett"! Hittade hit till Livs Lyst via just Lundagård. Inspirerande härliga bloggar båda två!

  SvarSlett
 3. Ja, jag följer också den bloggen! Vilka otroligt duktiga, kunniga och arbetsamma människor!
  Så vackert de har gjort det och butiken är ju som en dröm!!!!
  Så roligt att du ville visa detta idag!
  Lisa

  SvarSlett
 4. Fantastisk!

  Er så glad for at du deler dette med oss!! :)

  God helg!

  SvarSlett
 5. Fantastisk flott, og for en jobb!! Denne bloggen må jeg inn å lese mer på!! Er så glad du viser oss disse flotte bloggene, Liv!! Har lagt flere av dem til i blogglisten min, etter jeg fant dem her hos deg! Hauger og lass med inspirasjon!! Ha en fin fredag!! Klem

  SvarSlett
 6. Er ofte innom denne bloggen å kikker. Det er motiverende for oss andre som også driver med restaurering å lese om prosessen og pågangsmote til eierne her.
  Man kan bare ikke miste motet på sitt eget når man ser hvordan de startet. For dette var/er et stoort restaureringsprosjekt. Men så utrolig fint det blir. Er utrolig imponert. Lykke til videre i prosessen :-D

  SvarSlett
 7. Inspirerande! Er sjølv i gang med flytting av eit hus, og treng slike prosjekt å følge med på, slik av vi held motivasjonen oppe ;-). Skal nok lese meir på denne bloggen!

  SvarSlett
 8. En alldeles underbar blogg som har inspirerat mej länge länge. Och mitt hjärta klappar extra för Lundagård för att det ligger i Finland, de tusen sjöarnas land där jag är född! Så flitiga duktiga paret verkar vara, och så har de också huset fullt av barn. Och en gårdsbutik. Tack för gästföreläsningen!

  SvarSlett
 9. Tack Liv för att jag fick vara med på din fina blogg! Tack alla för kommentarerna :-) Det är roligt om man kan inspirera, tycker själv väldigt mycket om att läsa om andra som håller på med liknande!

  SvarSlett
 10. For et prosjekt! Veldig morsomt å lese, tusen takk Liv! Jeg stikker umiddelbart inn på bloggen hennes :-)

  Marie

  SvarSlett