mandag 25. oktober 2010

GODE NORSKE TING PÅ VEGGER OG GULV -del II Over "brudekisten" henger et skjønt bilde av en bestefar med barnebarnet sitt på fanget. Dette er nok ikke hverken et tradisjonelt eller kjent bilde, men det innehar en så skjønn stemning syns jeg. Det viser så tydelig familiekjærlighet og en god gammeldags følelse blir med på kjøpet i gjestrommet vårt på grunn av dette bildet. 
*
Den lille rare halve hyllen der oppe, er en artig sak. Det er en hjørnehylle. Vi tok den med oss fra et riveferdig hus oppe i Telemark. Siden så vi en slik hylle i et spisskammers på et muesum. Hyllen var festet inntil hjørnet av veggen slik vi har gjort. Rett og slett for å utnytte den plassen også!
*
I "brudekisten" ligger gamle ting vi samler på som vi ikke har plass til akkurat nå. En liten kiste med godsaker altså! Slike kister er perfekte til oppbevaring. Dessuten er dette et arvestykke og den er gammel og bærer på sin spennende historie.
*
Budalstolen (som er en tradisjonell stol fra en liten bygd i Sør-Trøndelag) har jeg pusset opp og det kan dere lese om HER.
Jeg liker slike gamle "kofter" så utrolig godt. Denne har min kjære Bestefar hatt. Husker så godt at han satt i sofaen med denne jakken på sine gamle dager. Han holdt varmen med ulljakken Bestemor hadde strikket til han, selv om de fyret med ved og det var godt og varmt i stua på gården. Og så har vel jeg arvet disse frysetendensene kanskje... jeg liker i alle fall å hive på meg en slik kofte når jeg surrer rundt her hjemme. Jeg har flere og de henger i nesten hvert et rom. Alltid tilgjengelig for frysepinnen. Og dessuten kan gjestene også låne! Om de skulle føle behov for litt ekstra kjærlighet og varme ;O)
*
Thomas har samlet på slike modeller av gamle og nostalgiske biler. Volvo Amazon - kunne vært koselig å hatt en slik en i garasjen! For vi skal ikke glemme gutta, sant? Litt maskuline innslag må til. Jeg har nok litt å lære der. Vil jo ikke ha et "rosa" koselig hjem som gutta blir helt malplassert i... Den utfordringen vil jeg ta!
Jeg har flere slike skoleplansjer og jeg driver og bytter på hvem jeg har oppe på veggene.  Men denne skjønne og nokså store plansjen måtte opp nå. Søte dompappene! (Hvorfor i all verden har de fått det navnet???) Uansett: Kanskje er vi heldig å få noen på besøk på fuglebrettet i vinter?!

Ja kjære dere som tar dere en tur inn hit i dag: dette var dagens dose fra gjesterommet. Gode norske og tradisjonelle ting på vegger og gulv. Akkurat slik VI liker det. Og kanskje du også?? Vi bor jo i dette landet og har hatt vårt besteforeldre. Tipper at noen av dere kjenner igjen ting fra generasjonene over oss? Jeg vil være en av dem som fører noen av disse tradisjonene videre! ;O)

15 kommentarer:

 1. Det er fint å vise gamle ting her. De gir rommet et helt spesielt uttrykk. Ha en fin mandag. ;)

  SvarSlett
 2. Hei Liv! Dette fant jeg på Wikipedia om navnet dompap:
  "Navnet dompap kommer av ordene «dom» (katedral) og «pap» (fader eller pave), på grunn av den kardinalrøde fargen på brystet."
  :)

  SvarSlett
 3. Fin blogg og veldig fint gjesterom :) Liker spesielt godt sengeteppet!

  SvarSlett
 4. I dag skulle min veslejente sittet modell i dette rommet, hun hadde passet PERFEKT inn! Ta en kikk på bloggen min, så ser du hvorfor ;)

  Klem fra Bergsbygda!

  SvarSlett
 5. eelsker å titte innom bloggen din, du har det så utrolig flott.. og gjennomtennkt.Det er en tanke bak alt du har og det liker jeg så godt. Love

  SvarSlett
 6. Hei Liv! Hjemmet ditt og Thomas sitt bærer på en kulturarv, en kulturskatt, ja, rett og slett veldig verdifullt, nesten slik at et slikt hus som dere eier, bor i - deres hjem, aldri må brenne ned hvis noe slikt fatalt skulle skje;) Nettopp fordi dere tar vare på viktig historie som JEG og mange andre synes er interesant, viktig og meningsfullt for Norges land. Jeg synes din lidenskap for det norske interiør er helt fantastisk og jeg koser meg med å tilføye kunnskap til mitt ringe hode via din blogg ;) - om det norske interiør. Det er noe nostalgisk, noe vakkert ved det. Det bringer god følelse i meg, fra mine oldeforeldre som hadde mange av de tingene du har funnet og bevart som din kjæreste skatt. Dette ble langt, men keep up the good work! :):) Klem fra Katrine

  SvarSlett
 7. Koselig innlegg :) "Moseplassen" hadde faktisk et informativt og fint innlegg om Dompapen i går, gå inn der og ta en titt!
  http://moseplassen.com/

  Nevner samtidig at jeg har en liten giveaway hos meg.
  http://cleancanvasstudio.blogspot.com/

  Med ønske om ei fin uke ♥

  SvarSlett
 8. Hei Liv! Du forklarte meg en gang her på bloggen hva du gjorde da du pusset gulvet.
  VI har parkettgulv som skal pusses og jeg har lyst på lysere gulv. Han som skal pusse gulvet, sier at det må tilsettes hvit i lakken dersom det skal bli lysere og at dette ikke vil gi noe bra resultat. Han sier også at det vil bli stygt med en gang man evt mister noe i gulvet osv. Derfor lurer jeg på hva din erfaring er?

  SvarSlett
 9. Dette var et nydelig innlegg! Vakre bilder - flott plassert. Og tekst med innhold. Jeg liker ikke å kopiere, men ble virkelig inspirert til å presentere noen av tingene og rommene våre på samme måte.

  SvarSlett
 10. Har nå fått svar på at det må i såfall lutes eller oljes :)

  SvarSlett
 11. Nydelig skoleplansje. :)

  Her kryr det av dumpapper utenfor kjøkkenvinduet. Det er det koseligste!

  Ha en skjønn kveld søte deg. Klemmer

  SvarSlett
 12. Virkelig et koselig og godt gammeldags gjesterom dere har. Fargenepå døra og plansjen med dompaper står virkelig godt til hverandre, det gjør filleryen og sengeteppet også. Er sengeteppet et gammelt åkle? Vedig fine farger på det ihvertfall.

  SvarSlett
 13. Du har mange flotte gamle skatter du Elin... veldig kjekt du bruker de og koser deg medd e..*
  Virkeig vakkert hos deg..
  klemmer

  SvarSlett
 14. Åh, det er alltid så morro å kikke inne hos deg Liv. Setter så utrolig pris på all inspirasjon du deler. Særlig det som har med det gode gamle norske å gjøre :-)
  Nydelige bilder og tekst i de tre siste innleggene. Har ikke hatt tid til å legge inn kommentar, men jeg er ofte innom og leser iherdig på mobilen mellom slagene med jobb og hus :-)
  Deler filosofien din om ett "mannevennlig" hjem ;-)

  *klemmer fra Astri*

  SvarSlett