mandag 2. juli 2012

BAKST I ENKLE KÅR

 Dèt må jeg si ikke var superlett. Å bake flatbrød i ei campingvogn...! 

Været er så som så om dagen, selv om jeg ikke akkurat skal klage når jeg våkner opp i dag! Sol og blå himmel, det kan jeg like. Jeg tok i alle fall ikke sjansen her om dagen på gården. Jeg ville nemlig så gjerne bake flatbrød og servere til gjestene som da var på besøk. I god og tradisjonell ånd på en gård, syns jeg det hadde vært så moro å servere spekemat sammen med hjemmebaket flatbrød. Derfor hadde jeg tatt med meg hele takken oppover. Men hvordan skulle jeg få gjort det? Hvor skulle jeg stå og bake? Det hadde jeg ikke tenkt så nøye gjennom. Hadde kanskje egentlig håpet at jeg kunne stå ute et sted, men i det ustabile været ga det seg selv: Det måtte bli i campingvogna....!

Litt slumping på deigen og litt rar form på flatbrødene, jaja, men det smakte godt! Og så måtte jeg ta det hele ut i spikerteltet for å få noen koselige bilder av baksten i de enkle kår. Jeg stod altså ikke på denne taburetten og kjevlet ut, men dette var litt hyggeligere kulisser enn inne i en nokså blå campingvogn....

Dermed er det avklart: å bake flatbrød kan gjøres i særs enkle kår og det smaker både godt og er en koselig og tradisjonell rett (spekemat) å servere sine gjester på en gård som langt fra er ferdig...!

23 kommentarer:

  1. Hei, Hjemmebakte flatbrød smaker jo helt himmelsk. Økologisk gave hos meg i juli:-) sommerklem Siv:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har fått helt dilla jeg altså. Jeg syns det er helt nydelig!

      Jeg stikker inn til deg med det samme og sjekker ut hva du har funnet på. Hihih ;O)

      Slett
  2. Vel gjort! Jeg bakte flatbrod til en internasjonal aften her i England en gang for maaaange ar siden. Stekte dem pa torr stekepanne og det gikk helt fint. Har ikke lenger den oppskriften, men du deler kanskje din...?
    Ha en fin fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kuult, Mette! Tenk at du stod og stekte i ei panne. Det tok nok litt tid...! Du er flink da!

      Oppskrift deler jeg gjerne. Jeg har lagt ut en grunnoppskrift i dette innlegget. Ta en titt inn:

      http://ljo-s.blogspot.no/2011/11/flatbrd-i-ramme.html

      Slett
  3. Så fint at du viser hva som går an i våre dager også:) men; det var nok ikke uten grunn at de lagde seg egne små hus til bakst og annet storarbeid på gårdene, nemlig eldhuset! Tror dere må ha et eldhus på gården deres fortere enn svint:))) Klem fra meg som vasker på loftet i et gammelt skolehus i dag (puh) der skal det ligge et helt jenteband til helga:) Ikke vaska der på noen år for å si det sånn, men du verden for noen sjarmerende rom - her blir det litt forsiktig styling når jeg er ferdig - har observert noen plansjer på mørkloftet:)))

    SvarSlett
    Svar
    1. Oi så gøy, Synøve! Tipper jentene kommer til å kose seg glugg i hel på det gamle loftet!! Det hadde i alle fall jeg gjort. Lykke til med vaskingen. Du er flink! Og kos deg masse etterpå. Det er jo tross alt sommer ;O)

      Slett
    2. Og forresten: JAAAA vi vil ha et eldhus på tunet en gang. Det har stått et der, men det er bare grunnmurene som er tilbake. Da vet vi i alle fall HVOR på tunet det har stått da.

      Slett
  4. Jeg er imponert, da bør vel jeg kunne gjøre det i farfar-huset også.
    Har stekt sveler på brygga før, så flatbrød må vel også kunne gå, aggregat er en fin ting når man ikke har strøm ;))

    Kos dere videre på gården :))

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det får du gjort fortere en svint tenker jeg. Tipper dere koser dere masse i farfarhuset nå som det er sommer. Selv om i alle fall vi må vente på ordentlig go`vær... Men vi må bare nyte det alt vi kan uansett. Kos deg i de vakreste omgivelser, Monica!! Og hils ;O)

      Klem klem

      Slett
  5. Så bra funnet på! :) tror ikke tanken på å steke flatbrød i ei campingvogn ville falt meg inn... :)

    Det så deilig ut :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe - nei. Men vi har ikke så mange HUS å være inne i for tiden, så da må man være kreativ med det man har tilgjengelig. Og det er faktisk sant; man blir litt kreativ av å være der oppe. Alt er liksom ikke så tilgjengelig som man er vant til.

      Slett
  6. Det må jeg si - du er flink som klarer å bake flatbrød i campingvogna :) Ser veldig godt ut.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hihi - det gikk jo greit, men gleder meg til jeg kan gjøre det ved en ordentlig kjøkkenbenk der oppe! ;O)

      Slett
  7. hmmmm, det er fantastik!
    Kanskje du kan hjelpe meg, hva er kveite? Jeg finnes ikke oversettelse til tysk hva slag mel? Hva kan man bruke istedenfor?
    tusen takk og hilsen fra tyskland,
    Silke

    SvarSlett
  8. Jeg har brukt to typer grovt mel. Det er bare å bruke det man har lyst på.
    Kveitemjøl er HVETEMEL. Det stod visst på dialekt.
    Men jeg bruker ofte grovere melsorter enn dette. Jeg syns det er godt når de er grove og litt tykke.

    Lykke til da!!

    SvarSlett
    Svar
    1. tusen takk! det er greit, jeg vil prøve den snart!

      Slett
    2. Så bra! Kos deg og nyt ;O)

      Slett
  9. det må jeg si....flatbrød i en campingvogn...diu får det til ;-)
    jeg har bakt flatbrød etter din oppskrift og den er enkel og kjempegod :-)
    Du har også den bloggen som inspirerer meg mest...tusen takk for alt du deler :-)

    klem tone

    SvarSlett
    Svar
    1. Å tusen takk. Dette var en av de kommentarene som varmer så godt i et blogge-hjerte. Hehe. Og så gøy at du har prøvet oppskriften og LIKER dem. Det var moro å høre!

      Slett
  10. Hei!
    Ja, hva er det man ikke kan få til:) dette så utrolig godt ut:)
    Herlig bilde som alltid!

    Klem Merete

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare prøv Merete. Det er veldig enkelt og godt ;0)

      Slett
  11. Det var helt nyyydelig! For jeg var nemlig en av de heldige spekematgjestene...:-) Du er så flink atte.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Anne! Jeg koste meg glugg i hel med dere på besøk ;O) Klem klem

      Slett