onsdag 4. juli 2012

sart og skjønn HURDALSROSE

 Den siste bygningen vi kom til på vår runde på Kviteseid Bygdetun, vekket størst interesse hos meg. Det var husmannsplassen. Den enkle stua med kun to rom som en gang huset en hel familie med helt sikkert nokså mange barn. Jeg blir så fasinert. Jeg liker så godt den enkle og litt fattigslige stilen. Jeg vet jo at det helt sikkert var vanskelig å leve under slike kår. Noen familier hadde ikke annet enn kaffe i matskapet. Det kan jo absolutt ikke ha vært lett. Men likevel tiltaler det meg. Jeg blir mer interessert. Det er noe så skjønt og sart over det hele.

 Det gjorde det jo ikke mindre interessant når det stod plantet en hurdalsrose på utsiden. (La meg ta et lite forbehold: mulig det kan være en annen variant av en rose. Men jeg TROR absolutt det er en hurdalsrose!) Det er i tilfelle en rosesort jeg ønsker meg på gården og igjen ser man hvor vakker en slik gammel plante er inntil disse værbitte tømmerveggene. Sart og skjønn mot slitt og enkelt. En vakker harmoni som forteller at skjønnhet er viktig i en tøff hverdag. 

Nå har sikkert ikke denne rosebusken stått utenfor dette huset i all sin tid. Men den har i alle fall vært veldig vanlig i gamle hager i Norge i mange år. Historien forteller at det var en prestesønn som tok med seg denne rosen hjem til Hurdal fra en reise i Tyskland på 1800-tallet. Og da blir jeg meget interessert igjen vet du ;O) Gammel? Tradisjonell? VAKKER? Ja, klart jeg må ha den i hagen!

17 kommentarer:

 1. Jeg tror du har helt rett. Den ligner veldig på den som blomstrer her akkurat nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra. Jeg var nesten helt sikker, men altså ikke helt. Det er så mange som ligner hverandre. Men jeg trodde at Hurdalsrosen er en litt "pjuskete" busk. Høy og litt sprikete i grenene. Forstå meg rett. Jeg digger den jo! Men den er jo ikke akkurat FRODIG liksom. Jeg skal på leit etter den i år i alle fall. Har ikke lykkes enda. Har vært utsolgt der jeg har spurt....

   Slett
  2. Jeg tror ikke at vanlige hagesentre har Hurdalsrose. En del av våre planter har jeg kjøpt på steder uten kjedetilknytning. Sånne steder kan man også legge inn "ønsker/bestilling" om høsten.

   Hurdalsrose fremstår som litt pjuskete, iallefall etter blomstring, fordi den blir ganske høy og har alt bladverk helt i toppen. Men under blomstring er den jo helt praktfull.

   Slett
 2. *S* - Hvis du kjører sakte forbi, kan du svinge oppom og grave med deg litt skogskjegg. Kanskje ikke den lureste tiden akkurat nå - de liker vel best å bli delt og flyttet vår eller høst, men det går kanskje. Om vi ikke er hjemme, finner du en skogskjegg du kan grave på ved sørvestre hjørne på hovedhuset - like under den lille verandaen. Værsågod *S* - og jeg har aldri sett brunsnegler her :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er snill da! Tusen takk for supert tilbud. Det hadde vært veldig moro å stoppe innom og det kan vi gjøre om vi ser at dere er hjemme. Men jeg tør ikke grave i hagen om dere ikke er der. Hihihi. Vet ikke om vi kjører den veien i år (siden vi er i Kviteseid mye og drar derfra) men gjør vi det skal jeg sjekke om dere er i heimen. Det hadde vært veldig koselig å hilst på!!

   Slett
 3. Det er definitivt Hurdalsrose.......gar flere av de er i hagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra så bra! Da var jeg ikke helt på villspor.

   Slett
 4. Hei, JA, helt enig. Dette er også min favoritt og er i min hage både hjemme og på hytta faktisk:-) Den er bare helt nydelig! Jeg fant min hos Plantasjen til ok pris. sommerklem Siv

  SvarSlett
 5. hei igjen,
  vi har også Hurdalsrose i vår hage. den er blitt en skikkelig ruvende stor busk.... nydelig rose! GRENENE ER LANGE, "LETTE" OG LEKRE. LIKER.
  klart du må ha den!
  klem TOVE

  SvarSlett
 6. Hei!
  Disse gamle husmannsplasser du besøker er bare utrolig vakre:) herlig at det finnes sånne plasser med masse sjarm og historie:)
  Koselig lesing som alltid:)

  Klem Merete

  SvarSlett
 7. Så fine bilder, og du gir en så levende beskrivelse.
  Jeg elsker også disse husmannsplassene, og har faktisk en sjøl, men den ble jo etter hvert ett småbruk. Men det gamle huset er en del av huset jeg bor i.
  Hurdalsrose er en av mine favoritter. Fikk plantet en i fjor, og rett før den blomstrer nå.

  Ha en fin onsdagskveld.
  Hilsen Inger

  SvarSlett
 8. Nydelege foto!!! Eg er også glad i Hurdalsrosa og har eit frodig eksemplar i hagen min. :)

  Om du ikkje lukkast å få tak i den på hagesentera i sommar, går det også an å bestille den som barrotsplante hos rosaroyse.no til hausten. Vi bestilte 20 eksemplar av Maiden's Blush til hekk der for nokre år sidan, og var veldig fornøgde med servicen. Dei har ein jungel av historiske roser å velgje i! :)

  SvarSlett
 9. Så nydelig og sart mot denrøffe tømmerveggen. Tror ganske sikkert at den kalles Hurdalsrose. Lurer på om den finnes i gult også? Min far (født i 1918) kalte den
  for "Prestegårdsrose".Det kan jo stemme med historien om prestesønnen, kanskje?

  SvarSlett
 10. Så nydelig Hurdalsrosen er mot den røffe veggen!Jeg elsker den rosen,har på hytta og den har akkurat begynt å blomstre!

  SvarSlett
 11. Dette var bare et utrolig vakkert syn!!

  SvarSlett
 12. What a beautiful place and roses!! ♥♥
  Hello! I found your blog only today and I was enchanted!
  Bye
  Titty

  SvarSlett