torsdag 3. januar 2013

3 MÅTER å møte fremtiden på

foto: Liv Sandvik Jakobsen / Livs Lyst
Jeg er av prinsipp ikke hverken for eller mot nyttårsløfter. Hvis det går an å si det slik, men jeg hørte noe veldig fint her om dagen og jeg vil gjenta det fritt med mine egne ord: 

Fremtid
Vi kan grue oss for så mange ting. Lure på hvordan ting vil bli. Har man kommet i en vanskelig situasjon, er man redd det ikke vil bli bra igjen. Står man foran en oppgave, tør man kanskje ikke tro at det vil gå fint selv om man har gjort det beste man kan i forkant. Bekymringer kan noen ganger ta helt overhånd og jeg påstår at jeg har hørt et sted at 90 % av det man bekymrer seg for, det skjer ikke. Så hørte jeg altså en doktor uttale seg på radioen her om dagen. Han nevnte tre måter å møte fremtiden på og de bekymringer den eventuelt måtte inneholde. 

1 - man kan tenke at "dette går aldri bra"...
2 - eller man kan være positiv uten å egentlig vite og si til seg selv at "dette ordner seg"...

Men noen ganger er det så vanskelig å vite hvordan det skal gå. Man ønsker ikke å grave seg ned i triste tanker og bruke masse tid på å analysere og gruble, men man har kanskje heller ikke lyst å gi seg selv forhåpninger som kanskje er falske. Da var det en tredje måte å se mot fremtiden på:

3 - tillate seg selv å tenke at "jeg har ikke peiling på hvordan dette vil gå jeg"

Og jeg syns det nesten var litt forløsende. Så godt at vi kan tenke det noen ganger. "Jeg har rett og slett ikke peiling!" Og så er det greit. Det er helt greit å tenke det av og til. Jeg mener så klart ikke at vi ikke skal bry oss, være positive, se fremover eller planlegge, men det er faktisk mange ting man ikke kan forberede seg på. Både små og store ting. Ting vi syns er skumle fordi det trekker oss ut av det trygge og kjente. Og da er det godt å kunne roe seg med det. At det er helt ok å ikke vite. 

1 - Ved å tenke negativt - så ser du fremover.
2 - Ved å tenke positivt - så ser du fremover.
3 - Ved å tenke "jeg har ikke peiling" - så må du bare leve her og nå. 

Du må vente, trekke pusten og leve denne dagen og kanskje slipper du unna noen bekymringer du aldri møter likevel. Slik vil jeg møte det nye året. Jeg skal gi meg selv lov å til å tenke at jeg noen ganger ikke har peiling. Jeg må bare leve å se. Puh! Så godt!

***

*Pst! Bildet er litt symbolsk. Skal lure på hvordan dere ser det ;O)

9 kommentarer:

 1. Hei Liv!
  Det var et tankevekkende innlegg, og det er så sant, så sant, at det meste av det man bekymrer seg for, skjer aldri! Så det er jo egentlig bortkastet energi, og egentlig veldig negativt, for det er jo "bevist" at de med en postiv innstilling når lengst! Men jeg tror det er en veldig kvinne-ting, å bekymre seg så mye! Nei,så vi burde bli flinkere til å leve i nuet, å ta det som det kommer - for vi vet jo ikke hva morgendagen vil bringe uansett!

  Ønsker deg en fin og bekymringsløs dag!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 2. Spennende tanker - jeg jobber mye med de tankene sjøl, både gjennom studiet mitt og privat. Nå skal jeg starte i ny jobb som folkehelsekoordinator, og da blir det enda mer aktuelt - for hva skaper mer uhelse blant folk enn bekymringer og tunge tanker? Ingen tvil om at det er mange "gode grunner" til å være pessimist, masse som kan gå galt i vår til tider skakk-kjørte verden, men det er så mye mer helsebringende å gjøre noe for å endre ting til det bedre enn å grave seg ned i bekymringer som ikke fører til noe!!!
  Bildet ditt var nydelig - èn av mine tolkninger er at det finnes flere perspektiv - og at vi av og til kan kvile i det litt diffuse og ikke henge oss opp i at vi ikke ser alle detaljene klart..... Klem

  SvarSlett
 3. Det var veldig fint sagt :)Ha en fin dag Liv!

  SvarSlett
 4. Tusen takk for at du dele dette idag,det var virkelig ord som passa heilt i min situasjon for eg bekymrer meg for alt mulig og som regel så hadde eg sleppt alle bekymringene for det går jo bedre enn det ein trur,veldig lett å legge for masse tanker i ting og så baller det på seg.
  eg bekymrer meg sån at det går rett i magen så hadde eg lært å bekymre meg mindre,hadde vært heilt topp;)

  Ønsker deg et godt nytt år,gleder meg til å følge deg dette året med dine flotte bilder og gode ord:)

  Klem fra Lillian

  SvarSlett
 5. Hei på deg!
  Så utrolig bra skrevet!!!
  Dette skal jeg også ta med meg inn i det nye året.

  Ha en fin vinterdag. Klem fra Anne-Marit

  SvarSlett
 6. Hei, og takk for en flott blogg og mange fornuftige innlegg. Jeg er en bloggløs og anonym ivrig leser av din blogg (- og Gamle Hus, hager og interiør m.fl.) Jeg tror du har hørt Ingvard Wilhelmsen som driver hypokonderklinikken i Bergen på radio - det høres veldig ut som han, og han er utrolig flink til å holde motivasjonsforedrag - anbefales virkelig, for alle!! Ha en riktig godt nyttår, og lykke til med alle dine prosjekter!! Ps. har også et 90 år gammlet hus vi bor i og et som er kanskje 200 år gammlet sommerhus - og har etter din inspirasjon tømt svigermors loft for gamle kofter... :-D

  SvarSlett
 7. Tankar om biletet:
  Det vert vel nokre krokar på vegen vidare også, men det er greitt å ikkje vite kva som ventar bak neste sving....

  SvarSlett
 8. Hei! Eg er òg uten eigen blogg, men har stor glede av å lese din, nyte alle dei vakre bildene dine:) ,og i dag kjente at skuldrene senka seg.. Eg vil så gjerne planlegge Alt..,men kjenner at det er Godt å ikkje ha peiling alltid..gle seg over dagen i dag;) Eg ønsker deg ein god fin torsdagskveld:) Klem fra Helga


  SvarSlett
 9. Takk for at du delte dette med oss. Etter gårdagens nedturer, føltes det brått litt lettere. Tenk om vi kunne tenke slik når motganger møtte oss: Ok. jeg hører og ser, men inntil videre tenker jeg at "jeg hakke peiling på håssen det går"
  Takk for en trivelig blogg. Ha en god dag:-)

  SvarSlett