fredag 11. januar 2013

JULEN UT

I helga ryker julen ut her hos oss. Det er både vemodig og godt. Vi hadde lyst å ha, tradisjonen tro, julen her til 20.dag jul og det har vi altså klart, men jeg må virkelig si at det er en liten utfordring også. Jeg har så lyst å holde på de gamle tradisjonene og jeg liker så godt et julepyntet hjem, men når nyttåret er feiret og vi er i full gang med jobbing igjen, føles det liksom som julen er over. Kanskje er det en større utfordring for oss som lever i dag å holde julen helt ut enn det var for de den gang? Da man ikke typisk måtte ut av huset eller tunet for å jobbe? Jeg vet ikke... Omstendighetene er endret og vi lever et ganske annet liv og det er så lett å bare hive seg med på den karusellen - med alt det innebærer. Alt går så fort og må være så effektivt nå. Men jeg har ikke helt lyst å være med på det selv om det frister og jeg godt skjønner den som hivet ut julen over nyttår. Jeg har bare ikke lyst at alt skal gå så fort over, så jeg beholder pynten til 20.dag jul. Tradisjonen tro.

Men nå gleder jeg meg til å pynte med noen vårkvister!

17 kommentarer:

  1. Hm ja det str det respekt av . Selv holdt jeg ikke ut lenger enn til noen dager over nyttr. God fredag !

    SvarSlett
  2. Jeg hadde nok startet i dag, men skal ha gjester i morgen til julebord så det blir søndag som er det store "pakke-ned-jula-dagen" her.

    I den tiden 20.dag var slutt på jula dreide det seg mer om at det var slutt på festtiden. Symbolet på primstaven er et opp-ned drikkehorn. Det var sannsynligvis også tomt for øl, men uansett skulle det ikke drikkes mer. Og det er som du skrev først rundt 20.dag at arbeidet på gården ble gjenopptatt for fullt. Folk fra den tiden ville blitt forundret over all pynten vår, for det er et ganske nytt fenomen.

    Ja, det føles sikkert litt pussig for noen å ha julepynt hengende inn på nyåret, men kan det være dem som pyntet 1.desember? For dem har jo jula vart veldig lenge.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant? Det er nok mange som begynner tidlig i desember. Og butikkene gjør det jo i alle fall. På landet begynte de jo tidlig med jul også, i alle fall hva mat angår. Slaktingen begynte lenge før desember kom. Men tidene har forandret seg og man får finne nye veier. Det er jo slik det er. Kan nok hende jeg tar julen bort tidligere neste år? Jeg vet ikke. Er litt koselig å holde på disse gamle juletradisjonene også :O)

      Slett
    2. Ja, juleforberedelsene startet tidlig med slaktingen. Matlagingen etterpå skulle ikke bare sikre mat i juletiden, men spekemat for sommeren og saltmat som skulle vare fram til neste slakting. I førjulstiden var det i perioder mange praktiserte faste. For det ble ikke spist julemat før jul.

      Det er ikke bare hyggelig å holde på juletradisjonene, men viktig også.

      Slett
  3. Hei! Enig med deg! Selv rydder jeg ut julen 13. dag jul, men får kommentarer på at jeg har julen ENDA. Mange hiver jo ut julen allerede 1.nyttårsdag, enn det da! Det synes jeg nesten er litt drøyt...
    God helg!

    SvarSlett
  4. Hei .
    For min del røk jula ut forrige uke, men jeg begynner pynting første desember, så da har man jul egentlig lenger enn i gamle dager, vi begynner før, husker min farmor, ja det var ikke snakk om å ha så mye som en liten juleduk på,bordet før lille julaften kveld,
    Like før legge tid ordnet hun alt ,så når vi stod opp på julaften var alt klart å nyvasket , å ut igjen 20 dag jul,
    Så egentlig har mange av oss jul mye lenger, vi koser oss hele desember, ikke mye slit i våre dager, med all mat som skulle lages fra bunnen av og baking og ikke minst vasking av absolutt alt i hele huset, hihi
    Vi styrer i vei til jul bi å, men ikke som jeg husker min farmor gjorde.
    Ha en fin dag
    Klemmfra sylvia

    SvarSlett
  5. Hei, så gode tanker. Det er så sant som du sier, at alt skal gå så fort i disse dager. Altfor fort. Ikke rart mange ikke klarer å henge på karusellen eller iallefall sliter med å gjøre det. Vi går med en drøm i magen om et enklere liv, lavere forbruk, en god porsjon selvberging, tradisjonsrik mat og levesett. Leve etter det beste de hadde før i tiden og ha med oss det nyttige fra dagens samfunn. Drøm til ide til plan til gjennomføring. Spennende hva framtiden bringer. Både mannen min og jeg har vokst opp med "gamle" foreldre, nøysomme og forsiktige mennesker. Det har satt sine spor. Prøver få ut bilder av kofta jeg snakket om, men har problemer med blogger og nedlastningenav bilder...ser flere har samme utfordringen. Ei riktig fin helg til dere :-), Pam

    SvarSlett
  6. Jeg liker også å holde på tradisjonene. Og jeg synes det er trist hver gang jeg rydder bort jula. Det gikk så fort liksom.
    Så fine kransene på skapdørene var. HVa er de laget av? Er det tyttebærlyng?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er tyttebærlyng. Den holder seg fin og grønn fra høsten (når jeg går i skogen og lager den) til langt utpå nyåret når solen begynner å bleke inn vinduene her.

      Slett
  7. Skjønner godt at du beholder julen i huset, når den er så vakker som hos deg!

    SvarSlett
  8. Jeg tror det er sunt å holde igjen tiden litt. Skjønner godt at det kreves litt tålamod, men ingen dum tradisjon heller. Hold på den.

    SvarSlett
  9. Så enig - så enig med deg. Det er viktig å holde på de gamle tradisjonene. Vi lever visst i et hastverksamfunn. Det hastes med å pynte til jul - alt for tidlig, mener jeg - og så hastes det med å rydde vekk julen - det også altfor tidlig.
    Jeg holder på tradisjonen med 13. dag jul - og den holder jeg fast på:-) Utvendig blir det visst 20. dag jul:-) før det ryddes vekk.

    Ønsker deg en flott helg.

    Klem fra meg

    SvarSlett
  10. Da e so bra Liv ! Norges beste blogg !

    SvarSlett
  11. Jola varer til 20. dag her i huset og, og ølet er ikkje tomt endå heller ;)

    SvarSlett
  12. Jeg liker norske tadisjoner og holder fast ved dem saa godt jeg kan her i New York. Her begynner jo pyntingen allerede i november saa det er vell kanskje naturlig at folk gaar litt lei. Jeg hadde en tante som barn som pyntet treet en hel uke foer jul. Det var direkte uhoert og et tegn paa daarlig smak rett og slett. Jeg koser meg med julen etter jul ikke foer. Vinteren blir veldig lang hvis ikke, og ha et lite avbrekk fram til 20 dag jul er deilig. Vi har startet en ny tradisjon her i vaart hjem med juleselskap med alle vi kjenner The 12th. day of Christmas. Jeg foretrekker den naturlige julepynten, masse stearin lys, kongeroekelse sendt fra Norge, og saa fylller vi huset opp med hvite tulipaner til The Grand Finale. Gjestene er glade og avslappet, fri for plikter(kav og mas) og saa angrer de litt paa at de selv har ryddet julen ut allerede. Har man det travelt saa spiller det vell streng tatt ikke noen rolle om man vasker og rydder den 3. januar eller den 13. Arbeid er det uansett.

    AG. NY

    SvarSlett
  13. Flott at du holder på tradisjonen med å la julen vare til 20.dag. Jeg prøver også å holde på det. Her om dagen hørte jeg på radio at noen diskuterte når julen skal "kastes" ut. Da programlederen konkluderte med at det var ikke så farlig når vi gjorde det, det viktigste var at vi gjør det, var det noe som slo meg; Ja, er det egentlig ikke så farlig når vi kaster ut jula? Jeg tenker på diskusjonen vi har gående nå om hva som er norsk kultur. Er vi nordmenn blitt slik at dagligdagse ting vi gjør ikke (ikke bare i forbindelse med jul) er "så farlig" om når eller hvordan vi gjør det. Er ikke mange av disse tingene egentlig tradisjoner, og kultur, som vi er i ferd med å hviske ut, uten at vi egentlig tenker over det? Nå er det vel ikke meningen at ditt kommentarfelt skal være noe diskusjonsfora, men jeg måtte bare lufte mine tanker litt når du først var inne på tradisjoner.Og helt til slutt; du er veldig med på å bevare norsk kultur med restaurering av både leilighet og gård, og den jobben du gjør med koftesamlingen.

    SvarSlett
  14. Jeg ryddet også jula i går, følte meg ikke klar forrige helg, og er glad vi hadde "lov" til å ha julehus litt til :) Jeg pyntet ikke før 15.desember i år, og siden vi dro utenlands den 17. synes jeg nesten ikke jeg hadde sett noe til pynten! Jeg prøver ofte å posisjonere pyntingen litt, dvs at den minst julete pynten (lys, sølv/grå pynt) får komme opp litt tidligere og henge litt lengre - mens det røde får henge bare akkurat rundt juleaften. Det er bare 11 måneder til neste gang! :) God vår!

    SvarSlett