mandag 27. mai 2013

DAMPSAFTET HUSHOLDNINGSSAFT

Da fikk jeg prøvd meg på ordentlig dampsafting også gitt! Jeg ville så gjerne bruke den friske rabarbraen jeg plukket på gården, så det var det frem med den gamle saftkokeren til Mamma. Må også innrømme at hun bistod med god hjelp. Dette hadde jo ikke jeg gjort før. Men så gøy! Det er så gøy å høste helt gratis og lage deilige saker man kan nyte hele året igjennom. 

Denne gangen ble det riktig god og gammeldags husholdningssaft. Det vil si mange typer bær samlet og når det skal dampes blir både stilker og litt rusk med opp i kjelen. Det gjør ingenting! Bærene ble lagt lagvis med sukker og så var det bare å vente til den fantastiske røde saften kom rennende. 

Vi brukte: 
5 kg frosne bær. Inkludert mine friske rabarbra`er.
500 gr sukker. Litt i meste laget, men da blir saften så søt og god!
Av dette ble det ca 8 liter konsentrert råsaft.

Vår husholdningssaft bestod av:
Bringebær
Rips
Solbær
Stikkelsbær
Rabarbra

Saften ble nydelig - om jeg kan si det selv og det er utrolig moro å gjøre disse gode og tradisjonelle tingene. Det beriker rett og slett min hverdag og det blir absolutt ikke siste gangen!

* Til neste utgave av Lev Landlig har jeg laget en reportasje som omhandler tre forskjellige måter å lage saft på. Alle tradisjonelle etter gamle oppskrifter!

18 kommentarer:

 1. I think that the juice must have been delicious to drink. My mother in las used to have rubard in her garden and we used it for lots of differend recepies. But you had to pick al lot of berries to get 5 kg. Myself I'm a (little bit) lazy and I would buy them in the store, I think.

  Nice week, Roelie

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it`s easier to by in the store... *smiling*
   I like the hole process. The ours out in the garden or forest and the process in the kitchen. And not at least the final countdown: drink the red and sweet juice! :O)

   Slett
 2. Å så deilig!! Dette skal vi også gjøre:) høste fra naturen, kan det bli bedre :) flotte bilder fra kjøkkenet ditt i sist innlegg! Drømmer om ;)

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lurer på om folk igjen ser viktigheten og ikke minst ressursene rundt oss igjen. Det ble liksom borte med generasjonene før oss. I alle fall i utbredt grad. Dette er jo kjempe moro og dessuten er det en tilfredstillelse i seg selv å bare bruke naturen. Man føler det så godt, ekte, naturvennlig, billig og sundt. Ja, det er noe skikkelig godt over det.

   Jeg vil veldig gjerne lære mer. Myyyye mer!

   Slett
 3. jeg safter også, hver høst......da spør jeg alle med bær og trær om jeg kan komme og plukke :-)
  jeg lagde eplesaft, det var knallgodt!

  klem tone

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har jeg veeeeldig lyst å lage!! Eplesaft må jo være noe av det beste.
   Jeg har faktisk prøvd en gang. Det ble mer juice med fruktkjøtt, men kan jo prøve igjen. hehe.
   Det er i alle fall nydelig!
   Jeg lurer på om det går an å lage det kaldpresset på et vis....
   Når det kokes får det på en måte "eplekake"smak syns jeg. Må sjekke dette litt.
   Kanskje jeg får skaffet meg noen epler når det lir utpå. Har ingen tilgjengelig selv - ENDA! ;O)

   Slett
  2. Til det siste: Det er forskjell på eplemost (kaldpresset) og eplesaft som er dampet/kokt. Jeg lager masse eplemost hvert år http://bestemorsmat.blogspot.no/search/label/Eplemost

   Så til dampsafting. Jeg damper saften ferdig uten sukker. Så tilsetter jeg sukker i saften. Da smaker jeg til slik at det ikke blir for søtt. Jeg sparer også litt sukker, det blir liggende igjen en del i bærrestene.

   Slett
  3. Eplemost kan man kalde det ja! Å... nå skal jeg inn og se på ditt innlegg. Dette har jeg nemlig veldig lyst å lage etterhvert. Må bare få tak i epler som sagt ;O) hihi

   Slett
 4. Ingenting er som hjemmelaget saft, og som deg så liker jeg hele prosessen. Å kunne ta i bruk ressurser som er helt naturlig og ofte gratis gir en egen tilfredsstillelse. Lager både rips, solbær, jordbær og rabarbrasaft og blander litt forskjellig. Eplesaft har jeg ikke prøvd, eplene går som regel i pai og kaker. Fin uke til deg. Pam

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flink du er! Og helt enig altså; det er så gøy å bruke det som både er naturlig og gratis. Gode dager til deg også!

   Slett
 5. Hjemmelaget saft er bare nydelig:)
  Dette husker jeg min bestemor alltid gjorde med bær fra Hagen:)
  Var en herlig tid:)
  Ønsker deg en god uke
  Klem Merete

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselige minner. "De gamle er best"! Hihi vi har i alle fall mye å lære av dem.

   Slett
 6. Å, nå ble jeg satt tilbake i tid da vi laget saft hjemme i barndomshjemmet mitt!
  Den safta var god, noe helt annet enn kjøpesafta nå.
  Jeg ble så inspirert av det forrige innlegget ditt om rabarbra at jeg måtte lage en rabarbraterte, her har jeg et innlegg om dette: http://bentesquiltehage.blogspot.no/2013/05/historien-om-en-rabarbra-og-jordbrpai.html
  Ha en fin uke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig kommentar og herlig at du lot deg inspirere! Jeg går inn og ser :0)

   Slett
 7. Hjemmelaget er best ja:) Tips; prøv med litt mynteblader i ...nydelig synes vi:) Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Å! DET var et godt tips. Jeg simpelthen elsker mintsmak på ting. Wao! Ja det skal jeg helt klart prøve neste gang. Har til og med mintplante i Hagen. For det må jo en mintelsker ha :0) Tusen takk for tips, Synøve.

   Slett
 8. Så flink du er da Liv!
  God gammeldags hjemmelaget saft er jo bare så godt, og minner meg om min barndom hjemme på gården. Der laget både bestemor og mamma saft og syltetøy!
  Savner det veldig...

  Ha en fin tirsdag! Klem fra Anne-Marit

  SvarSlett
 9. ÅHHHH vad mysigt...det påminner om min uppväxt på landet och när mamma gjorde egen saft av bär vi plockat i trädgården:)

  Om du vill se ett vackert Svenskt lantställe...kan du kolla in min blogg:)

  Ha en skön dag

  LOVE Maria från inredningsvis.se

  SvarSlett