torsdag 23. mai 2013

RABARBRA-PLANER

På kjøkkenet ligger en deilig fargeklatt som jeg har tatt med fra gården. Rabarbra`n er noe av det første som modnes i frukthagen der oppe og jeg måtte bare høste noen blader. Store, frodige og irrgrønne blader. Deilig! Egentlig kunne jeg tenkt meg å ha dem liggende slik i vasken slik hele tiden. Det var så dekorativt syns jeg.

Siden jeg ikke har hatt tid til å gjøre noe med dem helt enda, ligger de foreløpig i bløt. Men planene er altså klare.

Eller - det skal sies at det er mange muligheter med rabarbra. Jeg googlet det og det kom opp en hel haug med oppskrifter. Så kanskje jeg må prøve litt forskjellig etterhvert. For eksempel kunne det kanskje friste med rabarbra-muffins? 

Rabarbra-planten er utrolig frodig. De store bladene er enkle å bryte fra selve planten og de vokser ut igjen i flere omganger i løpet av sommeren. 

Nå lurer jeg egentlig på om dere har noen favoritt-retter med rabarbra som ingrediens? Jeg tar gjerne i mot tips. Jeg er jo fortsatt på øvelsestadiet når det gjelder å bli en god husmor ;O) 

Et tips fikk jeg her om dagen. Riktignok et som ikke var så matnyttig, men hør likevel:
Støp av et rabarbra-blad til et stort fat i sement og bruk det til såper og andre hyggelige ting nede ved bekken vår! Ja, det vil jeg få til! Skal ta med meg et par ekstra blader neste gang vi er der oppe. 

For akkurat disse grenene vil jeg nemlig lage saft av!

28 kommentarer:

  1. Elsker rabarbra! Kald suppe, kake ( som eplekake, men med rabarbra) syltetøy, rullekake... Men en vinner her er: Konfekt på brødskiva. Har ikke "oppskrift" bare ingredienser på denne. 1 pk svisker uten stein, 1 pk aprikos uten stein, tilsvarende mengde rabarbra. alt deles i biter og opp i kjelen, hell på sukker til alle biter er "sukrete". La dette stå å safte seg over natta. Hell på vann til det går kant i kant med frukten. Kanel etter smak. Dette kokes ei god stund, til syltetøyet er litt fast. Det vil bli ganske brunt underveis. Helles på kokte glass for oppbevaring. JEG ELSKER dette, lager det hvert år og koser meg hele vinteren med det. Lykke til. Mener jeg har en bildeserie av dette på facebook. Kan sende deg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Oi ja dette var spennende.
      Og er det ikke utrolig gøy å lage slikt som man har utover vinteren?
      Det syns jeg er så koselig og ikke minst GODT!

      Slett
  2. Ja rabarbra er så godt- har oppskriften på en god kake med is inne hos meg http://frusjoakersperler.blogspot.no/2011/06/rabarbrakake-med-is.html og under DIY så har jeg jammen støpt et slikt sementfat med et slikt Rabarbra blad også :)er en flott plante

    Ønsker deg fine dager

    Smil og klem Monica

    SvarSlett
    Svar
    1. Skal sjekke.
      Skal sjekke ;O)

      Slett
    2. Her er linken inn til deg så kanksje andre også vil se:

      http://frusjoakersperler.blogspot.no/2011/06/fuglebad_22.html

      Så gøy! Jeg vil gjøre dette.

      Slett
  3. Svar
    1. Ja det gleder jeg meg til å lage. Mulig jeg blander det med litt andre bær også.
      Gleder meg.

      Slett
  4. Rabarbrapai med is og vaniljesaus er sommarfavoritten her :-) enkelt og godt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Å det hørtes deilig ut.
      Det kan jeg kanskje klare?

      Slett
  5. Vannbakkelskrans med krem og rabrakompott...mmmm.

    Men ikke bruk såpe i bekken da!! :O

    SvarSlett
  6. Så flotte bilder av rabarbra. Å de var veldig frodige og store. Har du gjødslet de med noe?
    Har ei rot jeg også,men den er så "pinglete" liksom.
    Rabarbrasyltetøy er kjempegodt og kok gjerne med kanelstang.Mmmmm,,,

    Tina;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har ikke gjødslet med noe, men det gikk to hester her oppe før vi kjøpte gården. Det er nok i tilfelle de som skal ha takk ;O)

      Slett
  7. Jeg var på lutefisklag og fikk den nydeligste rabarabarasmuldepaien. Det er sjeldent jeg smaker noe så godt, så her måtte jeg be om oppskrift. Damen frøs rabarbara i poser og brukte hele vinteren til denne paien:

    smuldre 200 g smør, 200 g sukker og 200 g hvetemel

    Tin rabarabara, slå bort vannet, strø over sukker og la det trekke.

    Legg rabarabare i ildfast form, strø på sukker og mye kanel
    smuldre deigen over. Strø over hakede mandler på toppen

    stek 1/2 time 200 grader

    skru ned varmen hvis mandlene svis

    server med is.

    Enkelt og godt. Lykke til!

    Klem
    Astrid E. Kure

    SvarSlett
    Svar
    1. Smuldrekake har jeg aldri laget selv, men jeg har smakt. Dette hørtes også veldig godt ut!
      Takk for at du tok deg tid til å skrive dette ned.

      Slett
  8. Åh rabarbra saft har jeg ikke smakt siden jeg var liten og farmor serverte det til oss:)
    Husker det smaker himmelskt godt!
    Vakre bilder som alltid hos deg♥
    Klem

    SvarSlett
  9. Hva med rabarbrachutney? Enkelt å lage og godt til sommerens grillmat:)
    Hilsen Berta

    SvarSlett
  10. Smuldrekake med rabarbra, som Astrid har nevnt, er kjempegodt. På Helgeland pleier vi å ha rabarbrasuppe som tilbehør til kokt fisk. Det høres jo merkelig ut, men det er mange som gjør det. Kok rabarbra i vann med sukker og potetmel. Det blir ekstra godt med litt rips og solbær.

    Mitt beste tips er å bare kutte rabarbraen i terninger og putte den i fryseren, så kan du bruke av den hele året, til akkurat det du vil. Rabarbrasmuldrepai med krem en kveld i oktober er ikke å forakte :D

    SvarSlett
  11. morsomt at du skrev om rabarbra nå, for jeg ska nemlig ut og grave ned en rot i min egen hage.
    Jeg elsker rabarbragrøt...var en vanlig dessert hos min bestemor.

    Nå får jeg min egen rabarbra i hagen og kan plukke akkuratt når jeg vil ....og jeg vil ofte :-)

    klem tone

    SvarSlett
  12. Ah rhubarb, delicious.

    Kind regards, Roelie

    SvarSlett
  13. Heisann!
    Nydelige bilder. Må innrømme at jeg er litt misunnelig på rabarbraplanta di :) Står høyest på ønskelista. Har vokst opp med rabarbrasuppe servert etter nystekt fersk makrell. DET er sommer det..
    Ha en fin kveld, så sees vi på øya :)
    Klem,anette

    SvarSlett
  14. Rabarbra jordbæer grøt med vanillesaus er det beste jeg vet :-)

    SvarSlett
  15. Jordbær rabarbra grøt med vanillesaus er det beste jeg vet:-)

    SvarSlett
  16. Bestemors rabarbragrøt.. Det blir ikke det samme når en lager det selv.
    Jeg har laget rabarbrapai med jordbær, det ble veldig godt.

    SvarSlett
  17. Rabarbrapai er heilt nydeleg. Den greier du :-)
    Takk for ein inspirerande blogg frå ein fersking i bloggverdenen!

    SvarSlett
  18. Hei Liv!
    Så herlig med rabarbra fra gården! Fint hesten gjorde nytte for seg for ettertiden! :-)

    Jeg lager alltid rabarbra grøt. Men jeg skal ta med meg tipset om rabarbra smuldre pai! Mmmmm!

    God helg til dere!

    Klem Cathrine :-)

    SvarSlett
  19. Jeg har to favoritter saft og suppe. jeg koker suppe på denne måten: http://bestemorsmat.blogspot.no/search/label/Rabarbrasuppe
    Hvis jeg vil ha suppe tilsetter jeg bare mer vann og siler vekk det meste av fruktkjøttet. Rabarbrasaft er veldig god tørstedrikk i den sommervarmen som snart kommer.

    SvarSlett
  20. WOW vilket vacker kök du har:) jag älskar det lantliga det påminner om min uppväxt på landet...de va sååå mysigt att plocka de första rabarberna på våren med mamma.

    Om du vill ha färgglad inspiration från Zara home kan du kolla in min blogg:)

    ha en kanonvecka

    LOVE Maria från inredningsvis.se

    SvarSlett
  21. så fine rabarbra! og kjempefin post om saftkoking også!

    SvarSlett