fredag 10. mai 2013

TOMT, MEN LANGT FRA ØDE

Jeg vil påstå at noe av det mest opplevelsesrike Thomas og jeg kan være med på av hverdagsopplevelser, er å få besøke gamle gårder. Tun med spennende historier. Og for hver tur drar vi hjem med masse inspirasjon og nyttig informasjon. Det har jammen blitt en del slike turer... av forskjellige slag. Noen ganger kommer vi forbi nedlagte og tomme bruk, andre ganger er vi mer heldige.

I fjor sommer var vi nemlig heldige å få bli med gode venner til en nydelig gård i Tinn i Telemark. Riktignok stod den tom, men den var langt fra øde og forfallen. 

Eieren visste nemlig hva han drev med. På stabburet hadde han egenhendig lagt nytt spon(!)tak, engen ble holdt nede med ljå og de gamle bygningenes interiør var imponerende godt passet på. Det var en sann opplevelse å tusle rundt på tunet og høre de spennende historiene. Han hadde så mye kunnskap å formidle til en yngre generasjon. Slik kunnskap er gull verdt. Den finnes ikke alltid nedskrevet i bøker...

Engen var nydelig. Så mange vakre villblomster! Her har ingen gressklipper eller sprøyting ødelagt for en naturlig flora. Gjødselen som dyra har lagt igjen her opp igjennom tidene er et helt unik grunnlag for blomstene som nå vokser her. Dette er kulturlandskap på sitt beste og vakreste.

Når vi drar fra vakre tun som dette, har vi som nevnt alltid med oss masse inspirasjon og litt ny kunnskap. Fra gården i Tinn hadde vi blant annet fått vite at stativet her på tunet mellom våningshuset og stabburet var blitt brukt til å lufte saueskinnsfellene på. Det er så nyttig med disse turene for oss som også ønsker å skape et "historisk" og tradisjonelt tun på vår gård. Skal bli spennende å se hva vi kan få til... 

Vi dro fra gården i Tinn med mange varkre bilder lagt på våre sinn...
Og nå har jeg delt dem med dere. 

*Vil du se flere bilder fra våre reiser? Trykk BEAUTIFUL PLACES oppe i menylinjen.

6 kommentarer:

 1. Vakkert! Jeg fornemmer duften av varmt gress, markblomster, tjærebredde laftestokker...- og levd liv. Takk for at du delte! Ha en nydelig vårdag, Liv! Tine S.

  SvarSlett
 2. Hei på deg Liv!
  Lenge siden jeg har vært innom her hos deg nå!
  Vi har hatt konfirmasjon! Og dagene har gått med til forberedelser.
  Så koselig innlegg! Og mange nydelige bilder!
  Jeg lengter SÅ til SOL og SOMMER!!!
  Og det er helt sant som du sier, vi er langt ut i mai, våren blir liksom borte i år.....
  men det er viktig å ta vare på små gleder, en solstråle, en blomst og fine sommerminner.

  Klem fra Anne-Marit

  SvarSlett
 3. For et vakkert gammelt stabbur:)
  Må være kjempe kos å kunne reis sånn rundt å både se og høre herlige historier om steder:)
  Ønsker deg en herlig helg
  Klem Merete

  SvarSlett
 4. Beautiful landscapes! Arianna

  SvarSlett
 5. Takk for alle de fine plassene du deler med oss, er som sukkertøy for øyet!

  SvarSlett