onsdag 5. juni 2013

GAMMELDAGS GÅRDSHAGE

Det er så gøy og godt å endelig komme i gang på gården vår! Vi har hatt noen utrolig deilige dager i strålende solskinn. (Jeg klarer ikke la være heller vet du... å bry meg om dette været enda jeg har bestemt meg for å ikke tenke på det i år. Det blir som det blir og vi har masse vi skal gjøre. Uansett!) Mitt første prosjekt har vært å klippe det høøøøøye gresset. Det tok en god dag det, men nå har tunet og frukthagen blitt så fin. Bare dét hjelper. Men jeg har da andre planer også! ;O) Planen er nemlig å lage en ekte og gammeldags gårdshage! Slik hagene var før på gårdene. Mest med nytteplanter. Store solitærplanter. Planter som både kunne stå alene og klare seg selv. Lettstelt med andre ord. Ofte var disse hagene enkelt inngjerdet slik at dyrene ikke skulle forsyne seg. Og ofte var det plantet rundt inngangsdørene på låven, stabburet og innhuset. Jeg har hørt om en plante som ofte (?) stod ved fjøsinngangen. Den ga så god duft om man gned på bladene. Slik kunne man "vaske seg" litt på hendene etter å ha stelt dyrene. Kanskje får jeg tak i en slik?

Jeg har skrevet en liste over planter jeg har lyst å få i jord på tunet vårt i sommer og jeg gleder meg til å se dem vokse. I fjor plantet jeg blant annet skogsskjegg på tunet. To stk. En på hver side av inngangen på stabburet. De er i full gang og jeg håper de blir store og gode i løpet av sesongen.

Jeg skal passe på å ta dere med på noen rundturer rundt i hagene på tunet vårt etterhvert som prosessen skrider frem. Om dere har lyst. Hvis ikke kan dere jo bare sette dere ned på benken i sola og nyte utsikten ;O)

29 kommentarer:

 1. Spennende å gå i gang med hagen :) vi har mye av den gamle nyttehagen enda, men endel fruktrær er borte. Men har enda 10 trær igjen, og mange flere bærbusker :) det hører jo til på gården det :)

  utsikten hos dere er helt hærlig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skulle gjerne hatt mange flere frukttrær på gården. De som en gang stod her, er tatt bort desverre....
   Men det går an å plante nye!!
   Så gøy at dere har såpass bra med trær igjen!

   Slett
 2. Så spennende prosjekt! Gleder meg til fortsettelsen! Legger meg til som følger jeg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at du ville bli følger her på Livs Lyst! Velkommen skal du være.

   Slett
 3. Dette var et veldig spennende prosjekt. Vi har holdt på med noe tilsvarende i det som er skogshagen vår. Der er vi ikke hele tiden og det må være lettstelt for hagen der oppe skal bare være et overskuddsbetont. Det er imidlertid harde vintre der oppe så det ligger litt omtanke bak beplantningen der. Lykke til , sjekk gjerne ut mine skogshageposter så ser du litt hva som trives hos oss.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har jeg sjekket ut og det var imponerende!
   Sjekk sjekk dere andre også, folkens! ;O)

   Slett
 4. HEI,

  vil gjerne høre hvilke planter du tenker plante...
  interessant for flere det.
  nydelig hos dere.
  klem TOVE

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal dokumentere underveis! ;O)

   Slett
 5. Nydelig! Også DEN utsikten! :)
  Du må ikke glemme syrinen og masse peoner. Det hører med i gårdshagen. Er også interessert i den busken som lukter så godt?
  Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk!
   Jeg trenger litt lykke-ønskninger. Er jo fersk på dette, men det er så mye info å finne rundt forbi.

   Syrinen er allrede på plass. En hvit gammel en rett ved stabburet.
   Peoner er helt nydelig. Kanskje får jeg lyst å plante en slik etterhvert?!

   Slett
 6. Det blir spennende ! Så fint med gammeldagse hager! Fin dag til deg !

  SvarSlett
 7. Det blir nok bra! Husk en løpstikke ved inngangsdøra. Den sørger både for kjærlighet og en god smak til supper og sauser.
  Lykke til - Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Å bra forslag! Jeg har løpestikke her hjemme i hagen i byen. Skal skaffe en til gården også. Helt klart! Men den må jeg vel vente med å plante da... siden huset skal skikkelig til pers først.... Men når inngangspartiet igjen står klart, da er det løpestikke-tid!! juhuuu!

   Slett
 8. Wow så vakker beliggenhet på gården deres! Planene om en ekte og gammeldags gårdshage høres jo også veldig interessante ut :-) Jeg holder på å bygge opp to ulike feriehager og er også avhengig av at de må være lettstelte. Men etter hvert har jeg faktisk kommet frem til at det er utrolig mye en kan gjøre for å holde slike feriehager ugressfrie og likevel blomsterrike :-) Det skal bli spennende å følge deres prosjekt, for jeg er sikker på jeg vil kunne få mye inspirasjon her.
  Jeg legger meg til som følger.
  Ha en fortsatt riktig fin dag.
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempe koselig at du har lyst å følge gårdsprosjekt og hage her på Livs Lyst!

   Slett
 9. PS: Den planten du tenker på, som en benyttet ved inngangen til fjøset er nok en Abrodd. (Asteraceae på latin) Det var også vanlig å legge en tørket bunt av denne blant lintøy for å få godlukt i stoffet. En hadde også ofte med seg noen kvister av planten i kirken og holdt denne opp mot nesen for å unngå å sovne om prestens preken ble for lang ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan fort være den sorten jeg har lest om tidligere altså. Nå leser jeg i alle fall at ABRODD ble brukt til nettopp dette, så det er sikkert den! Så gøy. Tusen takk!

   Slett
 10. Åhh - sommer på landet, kjenner freden og roen helt hit gjennom bildene dine:-) Vet du at bl.a Telemarksmuseene arrangere hagehistorisk utstilling helt fram til høsten? Les om det i Hagen for Alle siste nr.
  Klem fra Berit

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Berit. Det er så gøy med slike tips. Det finnes jo et helt hav å ta av der ute.
   I dag pratet jeg med en hageentusiast og det beste rådet hun kunne gi var å "ta litt om gangen". Og det er sikkert sant. For det blir så mye man skal lære. Får gå noen små skritt om gangen og jeg skal sjekke ut tipset ditt. Takk takk!

   Slett
 11. Nydelig bilde og jeg gleder meg til å følge hageplanene dine videre :) Ha en fin kveld :)
  Ellen

  SvarSlett
 12. Herlig med hage! Sjekk ut hagelaga i nærleiken og sjå om dei har hageloppemarknad på programmet. Der finn du garantert gamle oldemorsstauder. I same stund kan du få sjansen til å snakke med andre som har hage og som kanskje har nokre stauder å gi vekk eller få gode tips. Ofte er det eldre folk som er med i hagelag og dei vert nok begeistra for å høyre om prosjektet ditt ;-)

  SvarSlett
 13. Det hørtes ut som en utrolig fin plan å få sysle videre med. Misunner dere den flotte plassen dere har funnet! Kjempefint :) Skogskjegg er forresten en svartelistet plante fordi den sprer seg sånn og kan utkonkurere andre planter. Men det betyr vel kanskje ikke at den ikke bør plantes så lenge den passes på :) Det er jo en kulturplante med lang historie :)

  SvarSlett
 14. Ja, stemmer at det er abrodd! Skjønte at det var den du tenkte på, med en gang jeg leste det. Husker godt jeg synes den var spennende å lukte på da jeg var liten, den stod i blomsterbedet hos morfar. Dessverre er bedet forlengst borte.... Blir spennende å se hvordan hagen din blir! Jeg har fått masse flotte bed som samboeren min har laget, så nå må jeg fylle dem med masse flotte blomster:) Lykke til!

  SvarSlett
 15. Hei Liv. Om du kjenner til www.rolv.no finner du også informasjon om hva alle disse gamle hageplantene har vært brukt til. Mye av det er jo ikke bare matauk og pryd for øye, men også gårdens medisinskap.
  Gleder meg til å følge med!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke hørt om, men det skal jeg helt klart sjekke. Tusen takk!

   Slett
 16. Hei Liv, hvor fikk du tak i skogskjegg? Har lenge hatt lyst på det men finner ikke noe sted. Pam

  SvarSlett
 17. Hei! Jeg er fast leser av bloggen din, og elsker oppdateringer om gården. Jeg har nok lest alle gårdsinnleggene både to og tre ganger. For jeg blir så inspirert! selv bor jeg på Gjøvik, men vi skal ta over en gård i Valdres om ca ett år. Og jeg gleder meg så til og få realisert vår gårdsdrøm :-) Kjempe fin blogg du har, og kjempe fine bilder! Stå på videre :-)Fra Therese

  SvarSlett
 18. Hola encantador tu blog me atrapo tanta belleza y cuanto para compartir desde hoy te sigo y continuo disfrutando besos Sandra.

  SvarSlett
 19. Jeg har abrodd og bor ikke så langt unna gården din.
  Send meg melding når du trenger den, så skal jeg ta en avlegger. Har kikka på kartet, og utifra utsikt over vannet, så har jeg gjetta meg til hvor du holder til . . .

  SvarSlett