onsdag 19. juni 2013

LUPINER

Det er så utrolig koselig å pusle rundt på tunet på gården vår syns jeg. Disse omgivelsene tiltaler meg og det skal liksom ingenting til for å få det litt ekstra hyggelig rundt seg. De gamle bygningene er så sjarmerende og steiner og grovt treverk skaper en fin ramme. Det holder lenge å plukke inn en stor og frisk bukett med lupiner. 


         Lupiner er jo bare så utrolig vakre syns jeg. Både fargen, formen og størrelsen er helt perfekt. Jeg digger blomster som ruver i terrenget! Og nå er jeg på fristelsens rand med tanke på å plante noen av disse på tunet her oppe på gården vår. Lupiner står nemlig på listen over solitærplanter som ofte var plantet i gamle gårdshager. Og da blir jo fristelsen enda større. Men enda har jeg holdt igjen. For disse vakre skapningene er noen racere på å spre seg....

Men hadde det egentlig vært så farlig? Jeg mener, det er jo en hel haug med planter og trær som sprer seg naturlig. Det er jo bare å holde et øye med dem og luking må jo til her og der likevel. Men enn så lenge altså, har jeg nøyet meg med å sette en frodig bukett i en gammel sinkbøtte på stabburstrappa. Det er en viss sjarm i å måtte gå noen skritt ned i veien her for å plukke dem også!

24 kommentarer:

 1. Så nydelig! Lupiner er fine syns nå jeg.
  Ha en fin dag
  Klem Christina

  SvarSlett
 2. Vilken vacker miljö - och ljuvliga bilder!
  Kram Eva

  SvarSlett
 3. Lupiner går greit i hagen bare du klipper vekk blomsten før den danner frø. Skal snart blogge om lupiner i min hage . De er så fine nå. De gode gamle staudene fra oldemors hage ligger som link hos meg. Du finner mer på en side som heter Plantearven. Viktig å ta vare på disse plantene.
  God sommer...hilsen Ingun

  SvarSlett
 4. Hva herlige bilder igjen!
  Har plukket Lupiner i skogen også -
  bare i blå er de her...
  har ingen i hagen.
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Beatrice

  SvarSlett
 5. Å, så vakkert !! Sommerlig og dekorativt.

  Ha en fortsatt fin uke, Liv! Og en herlig sommer:)
  STOR KLEM
  anette

  SvarSlett
 6. hei,
  et godt råd fra meg... plant HELT i utkanten av gården. de sprer seg noe enormet. satte i hagen selv for noen år tilbake og de er forferdelig til å spre seg. her har jeg tatt opp kampen. vil ikke ha dem overalt så nå spaes og klippes de ned for full musikk. ja, de er fine når de blomstrer, men de overtar helt om de får og er vel og på den såkalte svartelista - en plante som er uønsket på et vis idet den fortrenger andre.
  vel vel.
  lykke til med valget, det er jo du som bestemmer hos dere.
  dette var bare et godt råd fra meg som og engang ville ha en lupin i hagen og endte opp med en åker....

  klem TOVE

  SvarSlett
 7. Hei Liv! :-) Nå er det lenge siden jeg har vært her inne, og det er en fryd for øyet å se nedover gjennom innleggene dine! Du tar så vakre bilder, og det er så mye stemning i dem!! Har blitt litt lite mer instagram enn blogging i det siste på meg.. :-) Nyt dagene der oppe på det fantastiske stedet deres! Vi blogges ;-) SOMMERKLEM

  SvarSlett
 8. Skikkelig vakker setting for lupiner! :-D
  Som du sier har de vært et vanlig innslag i historiske hager i Norge og den gang var de aldri sett på som et problem i hagen heller :-)
  Jeg har mange lupiner i min svenske hage - og har aldri opplevd noen problemer med at de sprer seg. For det første pleier jeg å klippe vekk blomstene når de er avblomstret. Da får jeg en ny blomstring litt senere på sesongen. Dessuten er jo ikke de avblomstrede stilkene særlig dekorative, men det er derimot bladverket.
  Når det gjelder norsk svartelisting tror jeg den er ekstremt overilt av staten.
  På 70 tallet og tiårene fremover massesådde Statens vegvesen veikantene langs Norge med lupiner. De fikk etter hvert skylden for å fordrive vanlige kulturplanter. Men om du går turer i områder hvor lupinene ble sådd vil du nok ikke finne dem så veldig langt unna veikanten hvor de opprinnelig ble sådd. Frøene er for store til å bli ført med vinden, så spredningen er stort sett veldig lokal. Dessuten er lupiner veldig salttolerante. De fleste kulturvekster en fant langs norske veier hadde ikke samme toleransenivå, så når Vegvesenet trappet opp sin veisalting gikk det på bekostning av dem. Da er det jo bare naturlig at salttolerante planter får mer mulighet å etablere seg... ;-)
  Mine lupiner får i hvert fall lov å stå i hagen min i Sverige! :-)

  SvarSlett
 9. Mamma flytta til eit hus då eg var tenåring kor forrige eigar var glad i lupiner. Mamma prioriterte oppussing første året vi budde der og neste sommar var heile hagen innvadert av lupiner. Dei er utruleg stygge når dei ikkje blømer og heilt umulig å luke vegg. Vær grei med deg sjølv og ikkje plant lupiner. Det er ein grunn til at dei står på verstinglista. PLutseleg eit år vert du forhindra i å ta frøa av dei kvar dag og då er det gjort.

  SvarSlett
 10. Ja de er veldig vakre. Klipper man av belgen før de rekker å så seg kan man holde bedre kontroll på dem. Faren ved å la dem spre seg ukontrollert er at de utsletter endel annen flora som markblomster. Man vil jo gjerne ha begge deler. Pam

  SvarSlett
 11. JEG TROR DET ER VERDT LITT TANKEGJENNOMGANG FØR MAN PLANTER LUPINER, MEN SOM MANGE AV DERE SIER: DET ER JO BARE Å LUKE. DET ER JAMMEN HELT SANT. DA JEG BODDE I LEILIGHET OG HADDE AVGRENSEDE BLOMSTERBEDD, PLANTET JEG LUPINER OG DET VAR ABSOLUTT IKKE NOE PROBLEM. NÅ SOM VI HAR ET HELT TUNG, JORDER OG UTMARK, ER JEG LITT MER SKEPTISK. HVIS DE FØRST TAR FART I BAKKENE DERE OPPE.... IKKE SÅ LETT Å LUKE I EN HEL ENG MENER JEG...

  OM JEG HAR FORSTÅTT RETT, BLE LUPINER EN GANG PLANTET SOM HAGEPRYD. NÅ ER DE GRØFEKANTPRYD. OG DET ER JO SÅ VAKKERT SYNS JEG, MEN NOEN STEDER HAR DE NOK NESTEN TATT OVER....

  UANSETT OM MAN VELGER DET ENE ELLER DET ANDRE: JEG SYNS LUPINER ER UTROLIG VAKRE OG JEG SKAL I ALLE FALL GLEDE MEG OVER DEM HVER SOMMER. OM DET SÅ BLIR MED Å TRASKE NED I VEIEN OG SETTE DEM I EN BØTTE PÅ TUNET.

  :O)

  TUSEN TAKK FOR ALLE INNSPILL FORRESTEN!
  JEG LÆRER SÅ MYE AV DERE.

  *takknemlig*

  SvarSlett
  Svar
  1. *TUNG har jeg skrevet. Mener TUN så klart ;O)

   Slett
 12. Hei, Nydelig stemning på tunet hos deg. Ja, lupiner gir herlig energi! sommerklem Siv:-)

  SvarSlett
 13. vakkert :) nydelige sommerbilder.

  SvarSlett
 14. Utrolig vakre bilder og lupiner er bare så fine:)
  Fortsatt herlig kveld
  Klem Merete

  SvarSlett
 15. Helt på tampen av diskusjonen:
  Vi bor i omtrent samme klimasone, og antagelig med lignende jordsmonn som du har på gården. Jeg plantet noen lupiner i en skråning opp mot et jorde for ca 20 år siden. Ja, du brer seg gladelig i skråningen, men de har ikke spredd seg til jordet over. Jordet blir slått 1 - 2 ganger hver sommer, jeg vet ikke om dette spiller inn. De har heller ikke krysset den smale gårdsveien og har ikke invadert bed eller plen. Og - jeg kniper ikke av visne blomster. Om jeg virkelig skulle advare mot noe, er det revebjeller. De sprer seg aldeles skrekkelig her.
  Om jeg skulle anbefale en høyvokst staude med blå blomster, og som er mye brukt i gårdshager her, er det lushatt (tyrihjelm). Hos meg sprer den seg bare med rotskudd. Lett å luke, lett å flytte.
  Lykke til - Liv

  SvarSlett
 16. Det finnes lupiner som er sterile og ikke sprer seg. De er høyere og finnes i mange skjønne farger, gult og rosa, hvite og rosa, fiolette og hvite. Jeg har slike. For å få flere må man dele roten.

  SvarSlett
 17. Hei Liv!
  Du har fått mange fornuftige svar, synes jeg! Det er ikke så lett å vite hva som er best, men uansett så er lupiner vakre, og gjør deg veldig godt i bøtter og spann!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 18. Enig med deg; Lupiner er vakre! Har ei rot i hagen jeg også.den blir litt større for hvert år,så den må "holdes i ørene" med kniping ol ja. Om du planter flere farger sammen ,så er alle etter noen år likevel blå.....

  Men disse sukkerbitene dine....Hvilken butikk fant du de i? Kjempedekorativt;))

  Tina

  SvarSlett
 19. Hei. Jeg lurte litt på sen sopelimen du har laget, er det noe spesielt å tenke på da? Kan jeg åg ut i skogen å hente ris nå f.eks? Takknemlig for svar! Hilsen Rita

  SvarSlett
 20. Så vackert! Så vill jag också dekorera vår bod när vi har färdigt! Lupiner växer vilt överallt runt vårt hus!

  SvarSlett