søndag 17. juli 2016

byggeprinsipp - hva og hvorfor

Byggeprinsipp
Hva slags valg tar vi og hvorfor?

Det finnes helt klart både raskere og billigere måter å pusse opp et hus på enn det vi har satt i gang med nå. Ja, det enkleste ville jo være å bare rive de gamle veggene som stod her da vi kom. Pløye huset ned, jevne ut, sette opp ny grunnmur og bygge et hus opp i fullstendig rette vinkler etter dagens standard. Jeg er sikker på at det også kunne blitt fint, men det var jo ikke det vi ville. Vi har ønsket å beholde så mye av det gamle huset som mulig. Vi forholder oss til veggene, romfordelingen og arealet vi har tilgjengelig, og skal utnytte det på best måte. Vi har derfor tenkt hundre tanker på hver avgjørelse vi har tatt. - Har vi funnet den beste løsningen nå? Det har vært og er en utfordrende, men samtidig morsom prosess. Det er overraskende mange avgjørelser å ta, selv når så mye er satt i utgangspunktet. Men hva slags materialer har valget falt på, og hvorfor?

*For det første er vi interessert i og veldig fasinert av den gamle byggeskikken. 
Den som hører de gamle bygningene til. Bruker man ny og moderne teknikk på gamle hus, vil jo nettopp denne sjarmen vi gleder oss så over, bli borte. Derfor får hammer, spiker og høvel ta over for spikerpistol og pussepapir. Det er nettopp hammerslagene, spiker som ruster og høvelspor på gulv og vegger som gir huset dette "myke" uttrykket vi ønsker oss.

*Vi ønsker oss et miljøvennlig hus som puster.
Overordnet har vi ønsket å finne løsninger med naturmaterialer. Grunnmur av naturstein, trefiber til isolasjon... Om huset en gang faller ned (laaaaangt der inne i fremtiden), vil alt bli til jord igjen. Så inngår man kompromiss og klarer ikke å gjennomføre dette totalt. Vi har for eksempel valgt vindsperre i et syntetisk materiale. Men huset puster og vi trenger hverken å sette av plass til et ventilasjonsanlegg eller høre den jevne duren fra det. 

Det kan være vanskelig å finne frem til leverandører av slike produkter. Man må lete på de litt utenkelige stedene. Vi har for eksempel kjøpt blanke spiker fra en som selger utstyr til båt. Å lete frem til rette vedkommende kan ta tid, men heldigvis er det ikke umulig!

Hittil har vi blant annet brukt disse forhandlerne:

Trefiberisolasjon fra Hunton
Linoljemaling fra Fru Blaa
Treverk fra Tinnoset Sag og Øyfjell Sag og Høvleri AS. 
Linisolasjon fra Liers Produkter
Bygningsspiker fra Høvedsmann og blank firkantspiker fra Christiania Spigerverk

  # landlig # livslyst # interiør # levlandlig # landliglivsstil # nostalgi # tradisjon # gammelt # livsandvikjakobsen # kofter # denstorekoftejakten # kofteboken # kofteboken2 # tradisjon # livsstil # restaurering # tømmerbygning # trehus # blomster # sommereng #bygningsvern #

6 kommentarer:

 1. Utrolig spennende og inspirerende blogg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre, Emma. Takk for at du forteller meg det!

   Slett
 2. Jeg er full av beundring over dere som klarer å realisere drømmene deres. Rett og slett herlig å følge bloggen.
  Et spørsmål, jeg har vært ute for 2-3 ganger at jeg finner en link som "forteller" at du har nytt blogginnlegg. Men nei, jeg får det ikke fram på mitt nettbrett. Har du hørt om flere som er ute for det samme? Blir jo en stor skuffelse for meg.
  En ting til...mannen din må være fantastisk flink. Gjør han alt selv, har han ikke hjelp i det heile?
  Ha fortsatt en fin sommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint å høre! Det er moro å høre om andre som har glede av å følge denne prosessen. Vi gjør bare det vi har mest lyst til. Å følge en drøm som dette, koster. Vi overveiet lenge om vi skulle gjøre dette. Legge ned så mye arbeid, tid og krefter i en plass i ei bygd vi ikke er fra. Men nå opplever vi mer og mer at dette er så fint! Og jeg er så glad for at vi får bekreftet at vi faktisk ikke er helt på villspor. Vi tror at dette vil bli veldig bra! :O)

   Mannen min jobber på, men vi har også hatt hjelp nå i sommer. Det er godt med noen ekstra arbeidskrefter. Da går ting raskere da, og vi vil så gjerne komme i hus så fort som mulig nå. Det skjer nok ikke på noen måneder enda, men hver dag rykker vi jo stadig fremover i riktig retning :O)

   Ang. blogginnleggene som ikke dukker opp: Et par ganger har jeg rett og slett trykket på feil knapp her og lagt ut et innlegg som feks. ikke var ferdig skrevet. Så tar jeg det raskt bort igjen, men ikke raskt nok da tydelig ;O) Men ikke bli skuffet, for disse innleggene dukker opp så snart de er klare!

   Ønsker deg en fin sommerdag.

   Slett
 3. Hei. Tusen takk for svar. Merket at roen senket seg....hehhehe.
  Masse lykke til videre begge to.

  SvarSlett
 4. Hei! Fint med naturmaterialer! Det liker jeg og! Men.. en kommentar - hus "puster" ikke med lufttett vindsperre (og det vil man ha om man ikke vil ha fukt og mugg i veggen..)- så man må nok åpne vinduer/ventiler for å få frisk luft!
  Om du eller andre som leser her er interessert så står det endel interessant rundt begrepene "pustende hus" og fukt, luft og materialer i denne: http://www.sintefbok.no/Product.aspx?sectionId=7&productId=884&categoryId=21 (kan lastes ned gratis, anbefaler spesielt avsnitt 1.3)
  Hilsen bygningsfysikknerden... :) Lykke til videre med byggingen!

  SvarSlett