lørdag 29. oktober 2016

en titt inn i biblioteket

Nå tar jeg dere like godt med inn bak de fire veggene. Jeg har snakket om det lenge, og mange har hintet (veldig pent da ;O) om det kunne være på tide med en titt inn i huset snart. Saken er det at alt står liksom på hode der inne, og det kan umulig bli ryddige og fine bilder. Men nå lar jeg altså estetikken fare. Tross alt er det jo moro med noen "før-bilder" før huset blir presentert ferdig!

Vi tar til høyre i gangen og entrer "biblioteket".
Av en eller annen grunn har vi begynt å kalle dette rommet bibliotek. Vi har liksom sett for oss å ha en bokhylle her, med våre favorittbøker, men såå mange er det jo ikke... Men slik har det nå engang blitt, og det kan fort hende det skifter navn til "soverommet", "gjesterommet" eller "kontoret"... :O)

Her inne er vi faktisk i full gang med å male! Fargevalget er litt spesielt. Vi fant nemlig fire panelbord, som holdt en presenning på låvetaket fast, da vi kom hit i 2011. Vi skjønte jo raskt at plankene originalt hørte til inne i våningshuset, og vi tok vare på dem. Thomas tok etterhvert frem kniven og begynte å skrape frem en sjablongbord øverst, og nederst viste det seg å være brystning med imitert marmor. Som dere ser tror vi det har vært slik i den opprinnelige finstuen. Så kanskje endrer vi heller navn til "finstuen" etterhvert... Siden det var så lite originale deler igjen i dette huset, har vi hatt veldig lyst å gjenskape i alle fall det vi vet om hvordan det en gang var. Så i det såkalte biblioteket, er vi i full gang med innspurten. Tro det eller ei, og det ser kanskje ikke slik ut på bildet, men det er faktisk bare noen malingsstrøk igjen, samt å legge et gulv så kan vi sette inn møbler i dette rommet. Det skal bli helt fantastisk gøy!

Jeg må forklare litt mer til dette bildet. 
For hvordan er det vi egentlig har tenkt her?
De fire originale panelbordene er laget som en kasse rundt et rør som kommer ned fra badet. Tømmerveggen har vi ikke klart å bestemme oss helt for enda, så den står foreløpig urørt. Senere har vi planer om å lage en kroneseng på denne veggen, og da vil de originale panelbordene bli gjemt inne i et skap ved siden av sengen, som et bevis på hvordan den opprinnelige finstuen så ut. Kanskje legger du merke til at borden der oppe har en mørkere nyanse enn strekket ned mot marmoreringen? Det er fordi vi aldri skrapet oss ned til det originale på dette feltet, og siden har vi testmalt for å finne mest mulig lik farge som den opprinnelige. Jeg kjenner at dette kunne jeg skrevet mange innlegg om, for bare malingen har vi brukt timer og dager på å blande til riktig nyanse. (Vi maler med linoljemaling.)

De gamle vinduene er istandsatte. Vi har spart på alt treverk, de gamle glassene og alle deler som var mulig å bruke om igjen. Som blant annet de gamle haspene. Vi har kun malt tynne strøk med linoljemaling der det aboslutt trengs. Vinduene har vi altså prøve å holde så originale som mulig. 

De fleste av de gamle listene var borte da vi kom til gards, og Thomas har gjenskapt nye der det har vært behov. 

Vi har som sagt brukt de gamle glassene i de reparerte karmene/vinduene. Der vi manglet glass, har vi fått tak i flere andre gamle. Og premien er dette! Sola lager et så fint mønster på veggen gjennom de vablete glassrutene. Men blir det ikke kaldt sier du? Vi har varevinduer i stabburet sier jeg da ;O) Da blir det tolags om vinteren, og etlags om sommeren. 

Nå i første omgang maler vi den nederste delen på panelet i dette rommet, lysegrått. Men vi har planer om å etterligne den originale marmoreringen her senere. Vi må jo det, men det haster ikke. Først må vi få de viktigste tingene på plass, slik at vi etterhvert kan flytte inn. Vi begynner å bli utålmodige nå, men det er enda et stykke igjen. Derfor skal det bli fint å få dette rommet helt ferdig, slik at vi kan få et innblikk i hvordan huset kommer til å se ut. Selv om det skal sies at "biblioteket" nok vil skille seg litt ut, i fargevalg, fra de andre. Men vi syns huset fortjener å få tilbake finstuen sin, og jeg er ganske så sikker på at vi skal leve godt med dette rommet vi også!

 # landlig # livslyst # interiør # levlandlig # landliglivsstil # nostalgi # tradisjon # gammelt # livsandvikjakobsen # kofter # denstorekoftejakten # kofteboken # kofteboken2 # tradisjon # livsstil # restaurering # tømmerbygning # trehus # blomster # sommereng #bygningsvern # vedkomfyrer #  kulturlandskap # fargekoder # landliggründertreff2016 # foredling # naturmaterialer #

12 kommentarer:

 1. Så fint det blir Liv 😀 Blir spennende og se det ferdig 😀

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk, May Benthe! Og du som bor så nærme, må komme opp og se etterhvert. Varmt velkommen skal du i alle fall være :O)

   Slett
 2. Tusen takk for titten! Mindre utålmodig nå kjenner eg. Hehe. Eg er full av beundring over respekten dere viser for huset og dermed for generasjonene før dere.
  Masse lykke til videre.
  Hilsen Liv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre. Jeg skal nok vise mer, men kjente faktisk litt på at det er "skummelt" også. Dette er liksom valgene vi har gjort. Slik vi vil ha det. Så åpner vi opp for alle til en titt og til å si sine meninger. Men samtidig er det moro å ha dere leserne med i prosessen. Og jeg syns i alle fall selv at det er moro å se at et hjem blir til.

   Slett
 3. Så flinke dere er! 😊Moro å se..

  SvarSlett
 4. Dette blir kjempebra! Nydelig farge og mønster. Tusen takk for titten! :) Jeg blir så glad, når du formidler verdien av å ta vare på de gamle bygningsdelene, selv om det var mye som manglet i huset :) Det er så mange her i landet som kaster ut det gamle og kjøper nye kopier, enten det er vinduer, dører, panel eller detaljer. Da forsvinner både sjel, historie, materialverdi og håndverkskunnskap. (Men når noe mangler, må man selvsagt fylle på med nyprodusert.) Jeg gleder meg masse til flere sniktitter etterhvert :) Klem fra Marie

  SvarSlett
  Svar
  1. Gøy at vi får tilbakemeldinger på dette. For det er den store essensen av de valgene vi tar. Det er jo nettopp de gamle materialene og den gamle byggemåten som lager den stemningen vi er ute etter. Og ikke minst er materialene fullt brukelig i mange, mange år til. Ja, de er jo faktisk bedre enn nye.... Og AKKURAT DET, kjenner jeg at det er viktig å formidle. Alt for mye byttes ut i nordmenns oppussings-system.

   Slett
 5. Så fint det blir med färgrika rum! Det ni gör påstår jag är god byggnadsvård :)

  SvarSlett
 6. Hei. Jeg fikk med meg panel fra et hus som ble revet (dessverre) for ca et år siden. Dekor og farge valg på dette panelet har mye likheter med det som er avbildet her. Huset er forøvrig avbildet i bygdesoga her, og da angitt å være påbegynt ca 1830 og ferdigstilt ca 1860. Dette panelet var ikke overmalt og har originaldekor fra trolig omkring 1860. Har sett bilder på nettet av veldig lik paneldekor fra Bø, i hus fra omtrent samme år. Har dere funnet noe ut om evt årstall eller hvem som har utført dette? Ikke umulig at det er samme karen som har dratt lenger oppi vest Telemark med malesakene sine, f eks til... kviteseid.
  Ellers takk for fin side om gamle hus og det som hører med!

  Halvor Dag Rinde, Lunde

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Halvor Dag.
   Vi vil gjerne snakke mer med deg om dette.
   Vil du sende oss en mail?

   lifehere@hotmail.com

   Det hadde vært moro. Vi har nemlig hørt det bli sagt hvilken person dette var.

   Slett