onsdag 10. mai 2017

hvordan skape et nostalgisk kjøkken?

Hvordan skape et nostalgisk kjøkken?
Det finnes flere svar på det, men her får dere i alle fall se hvordan vi har gjort det i forhold til kjøkkeninnredningen. 

Ps! Nederst i innlegget ser dere (nesten) ferdig resultat!

*Innredning på kun én vegg. Vi valgte å legge innredningen til kun én vegg. Med en innredning som hadde gått over to vegger, hadde vi jo fått større oppbevaringsplass, men da hadde vi også fått en vinkel som ikke var så vanlig om man ser tilbake i tid. Vi har dessuten også tatt utgangspunkt i slik det så ut her i huset tidligere, og da var kjøkkenbenken under dette vinduet. Dessuten ville jeg ha plass til et lite bord under det andre vinduet slik at vi kan nyte husets fineste utsikt til gode kaffekopper!

*Innebygget kjøleskap. Kjøleskapet kan være en utfordring i et nostalgisk kjøkken. Vi ser jo på det som et nødvendig gode. Under oppussingsperioden har vi hatt maten i en liten kjeller under dette gulvet, men jeg må bare si at det var helt nydelig å få satt inn kjøleskap i god høyde og med lys! Så mye enklere enn å hente maten i noen poser under gulvet. Det finnes jo flere kjøleskap i retrostil, og det kan absolutt være fint å ha det fremme, men det kommer an på hvilken tidsperiode og stil man ønsker. Vi ønsket å ha et "usynlig" kjøleskap, og har derfor bygget det inn i et "høyskap". Det har fått to dører, slik at vi kan åpne fryser og kjøl hver for seg. Slik syns vi at vi oppnår det uttrykket vi ønsker; et kjøkken uten tilsynelatende kjøleskap, slik det en gang var her på gården. 

 *Alt må flukte. Egentlig har denne innredningen mye til felles med de moderne modulene man får kjøpt i dag. De er ofte stilreine, går i ett med sine omgivelser og har glatte flater. Så er det samtidig milevis i forskjell. Her flukter alt. Både skuffer og skap er felt inn i selve skråget, men jeg kan love at her er det ingen skuffer som sklir sakte inn av seg selv. Her må man bruke litt av dagens rasjon med energi for å åpne, og lukke skuffene. Vi får se på det som en del av treningsprogrammet. Du vet, alle bekker små...

 *Vi gikk for porselen igjen. Vasken kan også være vanskelig. Ser man seg langt nok tilbake i tid, var det ikke nedfelte vasker i et gårdskjøkken. Men vi ønsker å gjøre det nostalgisk med dagens løsninger, og har rett og slett kjøpt samme vask som vi hadde i byhuset. Jeg må jo le litt av det, men vi likte den så godt. Den har kun et kammer, er passe dyp og den ser nostalgisk ut. Den er dessuten enkel i fasongen og stikker ikke ut i "fasaden" på innredningen. Vi ville ha en vask som ikke tok alt for mye plass, og denne er altså god som gull. 

 *Samme farge som veggene. Så gikk vi for denne løsningen igjen også. Innredningen ble malt i samme farge som veggene. Jeg gikk en stund og tenkte på at det kunne være fint med oker-farget innredning, men siden innredningen er plassbygget, syns vi dette ble best. Hadde vi hatt en enkeltstående innredning som ikke stod fast i veggene, ville jeg helt klart hatt en annen farge. Da ville kjøkkenbenken blitt mer som et møbel. Men vi er fornøyd nå! Innredningen flyter i ett med rommet og gjør det dermed større.

Vinduet måtte tas ut i en periode her, for å settes inn igjen, i vater. I akkurat dette øyeblikket kan jeg forstå husmødrene på 60-tallet som satte inn store flater med glass. Det ble helt klart lysere her inne, og utsikten krøp jo nesten inn i rommet! Men jeg kom raskt til meg selv altså. Nå er det gamle vinduet på plass, og vi har mer enn nok av lys. Og i tillegg kan vi se verden utenfor gjennom ruglete og gamle vindusglass!

*Nesten ferdig resultat! Jeg blir litt glad av å se dette. Det er fortsatt en del som gjenstår, men det begynner da å ligne et kjøkken, syns du ikke? Vi mangler fortsatt kran, listen nederst på innredningen, belysning, magneter i dørene, oppvaskmaskinen... for å nevne noe, men vi er i siget nå. Det blir ikke overskap her inne, men kanskje lager vi noen hyller til de glassene og tallerknene som oftest er i bruk. Så må vi bo oss til, og det kan ta litt tid. Alt må finne sin plass. Og ikke bare sin plass, vi må finne de beste løsningene for å utnytte rommet maksimalt uten at det blir rotete. Det blir neste utfordring!

*Det er ikke godt å bli klok på fargen i dette rommet. Den skinner mest i blått, men har en del grått i seg. Jeg ser på bildene at den viser for mange versjoner, og det er mer teknikken sin feil enn pigmentene. 

# den store koftejakten # kofter # kofteboken # kofteboken 2 # liv sandvik jakobsen # tørkestativ # nostalgi # landlig # livsstil # matnyttig # vårt lille land # diy # kjøkken # innredning # interiør # interior #

14 kommentarer:

 1. Fantastisk koselig. Hva dere får til. Tar nok en Kvitseidtur ut på sommeren, og da stikker vi oppom og ser.
  Hilsen Ellen

  SvarSlett
  Svar
  1. Varmt velkommen Ellen! Det gleder jeg meg til.

   Slett
 2. Hvor tenker dere plassere komfyr og steke topp.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er det satt av plass til på motsatt side av denne veggen. Jeg kan vise etterhvert ;O)

   Slett
 3. O, I love your blog so much!!!
  Beautiful! Beautiful! Beautiful!
  Joanna from Poland

  SvarSlett
 4. Jeg imponeres over alt, men her - især nøyaktigheten i snekkerarbeidet...beundringsverdig!!
  Deler gleden over alt dere får til, og gleder meg over kjærligheten som skinner gjennom, til både arbeidet, plassen og det å ikke ta raskeste vei, men kjenne på det vakre i røttene!
  Mvh
  Torunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Torunn

   Du peker på noe der. Vi har ikke valgt de lettvindte løsningene. Det er helt sikkert. Så kan man jo diskutere hvor lurt det er. Det tar jo lenger tid og blir dyrere. Men slik har vi nå valgt å gjøre vårt "ekspriment", og vi har troa på at det var det lureste for oss. Vi har lært masse, fått et ganske så autentisk uttrykk og ikke minst syns vi det blir fiiiint! ;O)

   Slett
 5. Det blir et utrolig koselig kjøkken! Og så flott finish på arbeidet. Det er så inspirerende hvordan dere ikke bare etterlikner gammel stil utseendemessig, men gjenskaper funksjon, oppbygning, måte å tenke på, materialbruk… samtidig som det er tilpasset nok til å fungere i dagens verden. Huset deres er heldig :) Hilsen Marie

  SvarSlett
 6. Hvor er det flot. Flot snedker arbejde. Vh. Lykke

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Lykke!
   (Herlig navn du har.)

   Slett
 7. Så fin :) hva heter fargekoden for blåfargen?

  SvarSlett
 8. Det blir sååå koselig! Gratulerer med at dere er kommet så langt! For et arbeid det har vært, med det nøyaktige og gjennomtenkte snekkerarbeidet m.m.! Det er så interessantåfølge medpådette, oginsirerende. Etter hvert når dere har bodd dere mer inn i huset, blir det sikkert også små endringer. Lykke til! Hilsen Ranveig

  SvarSlett
 9. Your kitchen looks just beautiful, Liv. We just returned home yesterday from nearly three weeks in Europe. We spent 8 days in Norway and Sweden, and I may be partial, but it was my favorite part of the trip. We were in Lillehammer and Tyrifjord in Norway, visiting friends. The food was delicious, the scenery gorgeous and the Norwegian hospitality was the best. We spent time out in nature with hikes. Sweden brought us additional delights. Now back home to the US with happy memories and a few new treasures (including a reindeer hide now draped over a bed in one of our guest rooms). Keep up the good work with your blog. I so much enjoy it. Linda

  SvarSlett