fredag 12. mai 2017

manuell småbruker-inspirasjon

 Av og til er det så godt og koselig å dra av sted for å søke litt inspirasjon. Eller så kan man jo også se på det som en hyggelig søndagstur. Vi dro i alle fall av sted mot ei vakker bygd i Telemark her om dagen, med sol i nakken, for å besøke en familie som bruker de manuelle redskapene i sitt jordbruk og kulturlandskap. Veien opp til gården der familien Høstberger bor, er svingete og bratt. Ja, den kan minne om "slalombakken" opp til oss, men landskapet er annerledes. Her er det åpent, stabla steingjerder, nedbeita områder med uteløer, lauvingstrær og åkrer. Virkelig et forbilde på det som er vakkert, og slik vi også ønsker det rundt oss. 

 Denne dagen var det pløying av jordet som stod på planen. Og her trenger jo mennesket hjelp. Høstberger bruker to fjordinger, og det er gøy å se hvor mye krefter det er i disse dyrene. Vi burde jo hatt hest vi også, oppe i bakkene hos oss, men vi har ingen umiddelbare planer om det. Vi får overlate det til de som er vant med hester. Så får vi se om vi en gang skal lære det vi også. Enn så lenge må vi bruke motordrevne saker, for en liten åker det vil jeg ha i år! Nå må bare varmen komme i alle fall litt, så vi kan sette noen poteter i det minste.

 Tospann med hestekrefter. 

Etter timer ute i det bratte terrenget, noe som jo er en av grunnene til at familien bruker hest, var det lunchtid. Hva vi spiste vil jeg rett og slett vise dere i neste innlegg. Så gøy med hjemmelaget mat. Altså sånn der man er med i hele prosessen fra dyr på beite, til slakt, til pølsene henger i røykstua og til slutt havner på brødskiva. Det er litt av en prosess. En prosess jeg kjenner jeg gjerne skal lære mer om. 

Les om da vi var med familien Høstberger i slåtten HER.

# den store koftejakten # kofter # kofteboken # kofteboken 2 # liv sandvik jakobsen # tørkestativ # nostalgi # landlig # livsstil # matnyttig # vårt lille land # diy # kjøkken # innredning # interiør # interior # jordbruk # ølologisk #

2 kommentarer:

 1. Nydelige fjordinger i vakkert landskap.
  Pløying Liv ikkje ploging hi hi, ploging er kanskje når ein bremser på ski?

  Vokst opp på gård med fjording som bestevenn, ja nå kommer tårene savner hu forsatt.

  Klem,

  SvarSlett
 2. Rettet ;O) hihih. Det går litt fort i svingene noen ganger.

  SvarSlett