tirsdag 29. mai 2012

GAMMEL SKOLESTUE OG BUTIKK

Vi fortsetter snart på Livs stil-10 tips, men jeg må bare snike inn et innlegg til fra Stord. En kveld vi var ute og tuslet i sommersola fikk vi øye på noen gamle hus (da vet du ;O) Det viste seg å være et museumstun som lå oppe på en haug med utsikt over byen.

den gamle skolestua
Byggeskikken er nokså annerledes på vestlandet enn den er i Telemark og det kom i alle fall tydelig til uttrykk på de gamle bygningene. Igjen: liggende kledning og skifer på taket. Denne gangen større stein og det er egentlig utrolig at takene holdt tyngden av dem. Noen hus har jo enda større stein enn disse også. Fasinerende og veldig vakkert!

Museet var stengt, men det gikk an å titte gjennom vindusrutene til skolestuen.

Midt på tunet møtte vi på denne "piggtråballen". Så skjønn! Den "gjemte" seg her ved stubben og skvatt til hver gang jeg trykte på kamera-avløseren. Hihi. Så utrolig skjønn. 

den gamle butikken
Den gamle butikken var ikke mindre sjarmerende enn skolestuen. Egentlig ligger begge mitt hjerte nær. Jeg har jobbet som lærer i mange år og kjenner meg hjemme i en skolestue (ikke fullt så gamle og idylliske rom lenger da men...)  og inn i fremtiden har jeg en hemmelig drøm om å ha butikk i et slik lokale - dèt hadde vært moro det!

Bildene er tatt HER.

***

Ps!
PRØVEORDNING: Fremover vil jeg svare på alle kommentarer og spørsmål under hvert innlegg her på Livs Lyst. Så vet du at du får svar om du spør ;O)

32 kommentarer:

 1. For en utrolig flott tur du har hatt som har fått sett sånne perler! Dette stedet var jo helt fantastisk.
  Har også lagt merke til de kjempestore skiferhellene som blir brukt på tak på vestlandet; byggkonstruksjonen må jo ha vært veldig solid! Liggende kledning er fint, synes jeg, og på vestlandet er det en stor fordel pga det våre klimaet. Mye enklere å bytte ut bare de nederste bordene når de råtner...I Lunden må vi dessverre skifte kledningen pga at den er stående og har råtnet nederst. Manglende takrenner har ført til at vannet har truffet bakken og sprutet opp på kledningen, og det har ført til at både kledning og bunnstokk har råtnet. Men det er jo bare en utfordring, og nå jobbes det med å skifte ut det som er råttent - det blir så bra :o)
  En fin-fin dag til deg!

  klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant. Lettere å bytte et bor enn flere.... lure de vestlendingene ;O)

   Å så fint det blir hos dere nå! Gleder meg. Vi mailes snart om litt planlegging!

   Slett
 2. Å nå fikk jeg hjemlengsel. Veldig fine bilder.

  Det vakre kakefatet på butikkdisken det selger jeg i butikken min.
  Hadde jeg fått tak i et slikt gammelt sjarmerende butikklokale så hadde jeg flyttet butikken min med en gag. Om det hadde lagt der det var folk også da;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er akkurat det... Man må jo la seg styre av hvor kundene er. Noen ganger (eller kanskje mange ganger) skulle jeg ønske det ikke var slik. Men man må jo tjene til salt på grøten så...

   Du har jo en fin butikk i alle fall, Ragnhild! Og du har fått til det mange drømmer om.

   Slett
 3. Nå fikk eg også hjemlengsel;-)
  Den skulen gikk min pappa på, og da sto den ikkje på Stord.

  Fint at de gamle husa blir tatt vare på, men litt synd de ikkje står der de hører til syns eg.
  Me skal straks i gang med å fikse det eldste uthuset her, og lage gårdsmuseum.

  Ha ein fin dag! Klem,

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy! Disse kommentarene gir liv til bildene mine! Tusen takk for at du forteller. Tenk at din far har sittet på en av disse gamle pultene.

   Leste på et skilt på veggen at skolestuen var flyttet hit til museet i 1972. Og jeg er veldig enig med deg; det beste hadde vært å la bygningene stå der de hørte hjemme... Da kunne heller vi andre dra mer rundt! Hadde ikke det vært flott? Flere turister til flere små kroker i landet. Jeg hadde likt det jeg. Men det er vel som med kjøpesenterne... vi vil ha det tilgjengelig........

   Slett
 4. Å disse vakre gamle romma - hva er det med oss mennesker som bare skal videre og ikke kan finne roen i det som er vakkert og som fungerer, tenker jeg av og til når jeg ser upraktiske sjelløse hus og rom........sukk! Sitter og leser fag - om "Selvfølelsen" - mange linker i den boka til dette med å ta de valga for seg sjøl som man kan og vil leve med og for - lett å se at dette kan handle om hvilke rom jeg vil ha rundt meg også:) ....og butikk i gammelt hus har jeg jo faktisk allerede, sjøl om det er mange utviklingsmuligheter - men det er jo bare flott:)) God dag til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende lesning du driver. SELVFØLELSEN. Vi har vel ett og annet å lære om den alle sammen...

   Ja, du er heldig som har butikk i en gammel bygning! h e r l i g

   Slett
 5. Så morsomt å lese om! Det er det jeg liker aller best å lese om på bloggen din, de spennende turene du er på:) Så søtt pinnsvin også da:) Klem til deg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, var det ikke skjønt? Jeg fikk lyst å ta med meg den lille piggråballen og kose med den. Men jeg torde ikke klappe på den en gang, den var så redd stakkar. Hihi. Knapp til hver gang jeg trykte på avløseren... og det bråkte ikke akkurat mye... lille skønning...

   Slett
 6. Å, Vestland, Vestland...
  Ser "diskusjonen" går litt her ang å la husa stå der dei sto..Det ville sjølvsagt vore det ideelle. Men av og til er det slik at det ikkje finst interesse eller ressursar til å ta vare på dei i sitt opprinnelege miljø. Då syns eg trass alt det er bedre at nokon med interesse og lyst til å gjere det får anledning, sjølv om det inneber flytting. Flyttinga blir då også ein del av historia, og det blir tatt vare på, og det er jo det aller viktigaste!! Herlig butikk. Skulle du komme over ein ekstra holder til papirruller, så er eg fortsatt interessert ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant Heidi. I en annen verden eller med andre ressurser hadde det gått å bevare husa der de står, men slik er det desverre ikke. Men kanskje folk kan bli litt mer bevisst på dette fremover? Kanksje det kunne bli litt mer prioritert? Jeg vet ikke... skulle bare ønske... og det måtte jo være fint for en liten kommune feks. å ha mange skjønne steder å vise frem til turistene?! Men det var disse pengene da vet du....

   Slett
 7. Å så nydelige bilder! Den kjøpmannsdisken var berre så sjarmerande og fin! Ein slik kunne eg tenkt meg til min vesle sommarbutikk.... Men eg har ikkje eit fullt så gammalt lokale heller då... Det er dessutan modernisert,alle vindua i huset vart skifta ut med Husmorvindu på 70-talet. Synd og skam spør du meg. Men det var desverre heilt vanlig den tida.

  Fin dag til deg:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, der er jeg nok enig med deg. Gamle vinduer er som sjelen i et hus. Bytter man dem ut, faller mye av utseende bort. Desverre må man jo noen ganger (selv om de veldig ofte kan brukes ved restaurering!) bytte ut, men håper vi tenker litt annerledes enn de gjorde på 60 og 70-tallet.... håper det....

   Slett
 8. Nydelige bilder. Øynene ble værende på bildet med det hvite huset, med litt overgrodd flora i bakgrunnen og ikke minst bildet av butikken.
  Har mange ganger lurt på hva det er med det gamle, nostalgiske og landlige som tiltrekker så mange? Vi, "moderne" mennesker som trekker pusten dypt og blir nesten andektige av å se og ikke minst røre ved gamle ting. Dra hendene langs kanten på et gammelt tre bord, eller benk. Bli nesten andektig av puter med blonder og gamle kopper med blått mønster. Tror du at denne trenden noe som vi vil se mere av, og at flere henger seg på denne livsstilen?
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det lurer jeg også på, Anne. Jeg tror jeg vet hvorfor jeg selv føler det slik, at jeg "lengter" til det gamle. Det må i alle fall ha mye med en nydelig barndomstid på gården til bestemor og bestefar. Men det er kanskje ikke bare det? Kan det ha noe med at alt går så sykt fort rundt i den tiden vi lever i nå? Alt blir styrt av penger og skal man ha det greit, må man liksom følge med i dette forbruket. Jeg kjenner i alle fall at jeg stritter i mot. Jeg vil ikke være med på storforbruk og at alt skal gå så fort. Man må feks. være i en stor kjede for å kunne drive butikk med godt overskudd. Det er vanskelig å drive for seg selv fordi man må selge så mye for å kunne tjene nok. Det er så trist syns jeg. Jeg vil ha småbutikkene. De med sjel. Men dette er ingen enkel "diskusjon". Det er mange sider av denne saken.

   Vi får heller konkludere med at i alle fall mange syns det er fasinerende med dette gamle, stillle, rolige og sjarmerende. Kanskje det er en måte å sette på "håndbrekket"?

   Jeg tror denne trenden vil vare. Jeg tror det alltid er noen som vil ønske å se seg litt tilbake. Til der vi kommer fra. For det går så fort og vi trenger en identitet. Ja, jeg tror den landlige og "gamle" trenden alltid vil bli.

   Slett
 9. Så utruleg kjekt å sjå bilder frå sommarøya Stord, som er staden der eg oppvaksen og busett! Ja det er ei fin øy, og ekstra fin når ein plukker ut det beste av den, slik du har gjort ;) Her har me sjø, fjell, innsjø og skog- heile Norge i miniatyr. Litt mykje regn tiltider, men når sola glimter til er det herleg å vere på Stord. Rhododendron ja, det er det masse av her på Stord, og særleg i hager til eldre mennesker. Ikkje like poppis blandt yngre. Er det til "Lev landlig" du har skrive den reportasje fra Stord? Blir spanande å sjå.

  Velkomen tilbake til vakre øya vår. Bloggklem herifrå ♥

  SvarSlett
  Svar
  1. Og jeg syns som sagt det er veldig moro å høre fra dere som faktisk bor der jeg har vært og tatt bilder. Jeg syns forresten at de yngre også skal bli glad i rhododendron ;O) De er utrolig vakre syns jeg.

   Til Lev Landlig ja ;O)

   Slett
 10. Så herlig. Det er rart hvor god stemning slike tun kan gi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var kjempe koselig å tusle rundt der oppe på høyden!

   Slett
 11. Hei, Herlige bilder fra en annen tid:-) klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja.. jeg skulle gjerne vært flue på veggen i det klasserommet en dag....

   Slett
 12. Ååå, for et fantastisk sted! Helt magisk! :) Heldig du som har vært her.

  Fortsatt fin kveld!

  Klem Lene

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får ta deg en tur innom museet om du er forbi på de kantene en gang. Det var ikke vanskelig å finne. Lå like ved sentrum/bryggene.

   Slett
 13. Hei!
  Nydelige bilder fra en svunnen tid:) helt fantastisk!
  Fortsatt god kveld

  Klem Merete

  SvarSlett
  Svar
  1. Enimg med deg, Merete. Det var nydelig der! Og lille bolla pinnsvin da!!

   Slett
 14. Er så gøy å gå blant gamle hus - de har jo både sjel og rommer masse historie. Og når man får innblikk i historien, blir det enda mer spennende.
  Og ikke minst så er de jo fulle av ideèr og inspirasjon.

  Klem Inger

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant? De gamle hus gir meg såå mye inspirasjon!

   Slett
 15. Så flotte bilder - som vanlig ;)
  Et sånnt museumstun med gamle bygninger har vi her også.. Bare en ti minutter omtrentlig herifra så er det en samling slike gamle bygninger. Ligger både gammel lafta gård trur jeg og en gammel skole der, er også tursti og likt der nå da..

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan tenke meg det er et koselig sted å gå tur til. Vi har også et lignende museum i nærheten her, men du vet jo hvordan det er : det er sjelden man er turist i egen by... Dumt, for det er jo superkoselige muligheter rett rundt dørene her...

   Slett