mandag 9. juli 2012

SPONTAK

Spontak på Kviteseid bygdetun
Det er morsomt med tradisjoner og forskjeller knyttet til hvor i landet man befinner seg. Hva tak angår, har det vært sterke tradisjoner. Der man ser skifer på "alle" gamle og nye tak på Vestlandet, finner man spor etter spon på "alle" gamle tak i Telemark. Det er nemlig ikke mange tak som fortsatt har spontak her... Tradisjonen har rett og slett blitt litt borte med årene... Materialer som tegl og stålplater tok over og gjorde ting mer lettvindt. Men så fint det var med spon da! Vi ser tydelige spor etter et spontak på låven vår. Innhuset har kanskje også hatt det i sin tid. Vi har valgt å satse på teglstein, men du skal ikke se bort i fra at et lite bygg kan få spontak en vakker dag. Når vi får god tid og arbeidslysten tar oss. Hehe. Det hadde vært veldig gøy.

 
Spontak på utedo på Eidsborg museum
Mange små "fliser" er håndkløyvet og satt tett i tett. Det har vært litt av en jobb. Og det var like vanlig med spon på små bygninger som dette, som på store låvetak. Jeg bøyer meg i støvet. Jeg vet at det er folk som tar på seg jobber med å lage spon til tak i dag også. Noen gjør det med maskin og noen gjør det for hånd. Men jeg vet at om man gjør det for hånd, vil taket vare mye lenger og trekke mindre vann.

Så kanskje en gang... en flis her og en flis der, så blir det kanskje nok til en liten bygning på gården en gang? Hihi. Hadde vært veldig moro ja.

10 kommentarer:

  1. Hei!
    Som alltid her du gode historier som ligger langt tilbake, og det er så utrolig koselig å lese samt jeg lærer å legger meg masse på minnet:)
    Ser at det å legge spon-tak må ha vært litt av en jobb, men det er jo utrolig flott:)
    Ha en strålende uke

    Klem Merete

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du liker de "gamle historiene". Jeg syns det er så spennende og lærerikt selv og det er gøy å ta frem slike ting igjen når vi nå holder på med gården.

      Slett
  2. Hei Liv!
    Ja, det har tydeligvis vært veldig forskjellig hvordan tak man har hatt forskjellige steder i landet! Spontak tror jeg ikke at jeg har sett? Da vi var på Voss i fjor sommer, så vi noen svære skifertak, der hellene egentlig var for store til at kontruksjonen skulle tåle det! Utrolig hva de fikk til før!

    God uke til deg!

    Klem Cathrine :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, er ikke det helt sykt? Vi har sett noen vi også. De er helt villt store. Jeg skjønner det ikke.

      Slett
  3. Spontak er fint :) Blir stadig like forbauset over hvor mye tid det er lagt i forskjellige ting før. Sånn som på stabburet vårt, med utskjæringer på flere av bjelkene. Hadde jo gått mye kjappere å bare la de være firkanta, men de har brukt tid på å få det fint :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg skjønner det ikke. De hadde jo ikke akkurat bedre tid heller.....

      Slett
  4. Eg synest spontak er vakkert - men det tek si tid å legge det - likevel held det ei stund lenger enn enkelte andre tak.
    På Nordmøre har det også vore nytta spon, på eit restaureringsprosjekt på sjøbu/naust vart alle trenaglane spikka av karane på arbeidsstova til ein aldersheim. Spon vart hogge for hand av takleggjarane som nytta nordmørsfuru med sein og tett vekst - stor kjerneved.
    Eit anna prosjekt i same område er spon nytta som undertak: http://nordmore.museum.no/artikkel.aspx?MId1=237&AId=732
    Ein stor kapasitet er Jon Bojer Godal - lenkje med gode utgangspunkt: http://no.wikipedia.org/wiki/Jon_Bojer_Godal
    Kronjuvelen til Fortidsminneforeningen - ferdig restaurert i år:
    - tjørebreidd bygning på vel 800 år - Borgund stavkyrkje der 5.652 takspon er skifta ut http://www.fortidsminneforeningen.no/artikkel.aspx?nr=6076

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for linkene. Skal sjekkes ut! ;O)

      Slett
  5. Stilig! I Trondheim har vi et sponhus....med skifertak :-) Du finner bilde av det om du googler sponhuset i Trondheim (eller Lade eller Ringve). Et sjarmerende hus midt på en vakker tursti - de serverer verdens beste vafler der ;-)

    Ha det godt - klem Siv

    SvarSlett
  6. Spennande at du presenterer tradisjonen frå Telemark. Her hos oss er det mest skifer eller torv og sjå på dei gamle husa. Huset som vi flytter har torv, der det helst skal vere 7 lag med never under. Trur vi kjem til å "jukse" litt og bruke litt meir moderne og forhåpentlegvis meir holdbart materiale imellom never og torv, og heller spare 5-6 lag never. Men vi får sjå. Er jo kjekt å gjere det heilt slik som det var før, men ikkje alltid like praktisk...

    SvarSlett