søndag 16. oktober 2016

tiden som faller tungt for brystet?

 "Syltetiden faller mange husmødre tungt for brystet. De snakker gjerne om syltestria eller syltesjauen, og det hele står for dem som et fryktelig mas. Vi kan ikke komme bort fra at syltearbeidet tar en del tid..."

Slik innledes kapittelet KONSERVERING AV BÆR, FRUKT OG GRØNNSAKER
i boken "Hjemmet og vi" fra 1955. 

Så fortsetter det så klart i god husmorånd med råd og vink til hvordan man skal få perioden unna, og lagre ned en hel del mat og gode saker som kan tæres på utover vinteren. Jeg må jo innrømme at jeg drar litt på smilebåndet når jeg leser dette. Men tankene skal ikke svinge seg mange runder her oppe i toppen før jeg innser at det faktisk er litt jobb. Og det kan være tidkrevende. Det er vel nettopp derfor så mange sluttet med det, tenker jeg. Tiden strakk ikke til, den ble fylt med så mye annet. Så kom erstatnings-produkter i butikkene og hjemmesyltingen ble overflødig. Men i vår tid, vil mange tilbake til de hjemmelagde og ekte varene. Av mange grunner. En av dem: Fordi vi ønsker å vite hva vi spiser. En annen: Epletrærne for eksempel, de bugner over i disse dager, det er for galt å bare la dem henge. Jeg kunne nevne i fleng. 

Nå er jo vi i gang med å tipse hverandre om hva slags gode saker vi kan lage av eplene. HER. Så takk til alle herlige og smakfulle tips som har kommet inn! Jeg holder på å plukke ut hva jeg nå vil prøve ut, og vil kontakte de det gjelder for å få oppskrift. Siden vil jeg altså poste det her på LivsLyst slik at dere andre også kan få en smak ;O) Jepp, jeg skal lage noen av forslagene, ta fine bilder og legge ut oppskrift her på bloggen. Et samarbeid med dere altså!

Bilder fra boken "Hjemmet og vi" fra 1955.

Men tilbake til syltingen i "gamle dager". Hvor lenge har folk drevet med foredling av frukt og grønnsaker? Leeeenge. Det var jo på denne måten man fikk maten til å holde utover de kalde månedene, og da i et "uten-fryser-perspektiv". Jeg kjenner en slags ærefrykt for dette, og det går opp for meg mer og mer, at denne tiden kunne være krevende. Ikke hadde de fryser, ingen elektriske maskiner... Og nå ser jeg altså tilbake lenger enn 50-tallet da husmoren hadde fått en hel del kjekke kjøkkenmaskiner til hjelp. Før det, tenker jeg på. Da alt foregikk manuelt og med håndkraft. Alt måtte gjøres på en gang når frukten var frisk og enda kunne brukes. Det kunne ikke vente. Men de fant en måte å gjøre det på, og de var gode. De kunne sitt fag. 

Jeg kjenner at dette fascinerer og inspirerer meg. Det er altså en av grunnene til at jeg vil safte og sylte. Fordi dette har vært naturlig i mange generasjoner. Og så kunne jeg nevnt en hel del grunner til som sagt. Det kunne blitt et innlegg med bare gode grunner ;O) Ellers kan man fortsatt kjenne på at disse prosessene kan være tidkrevende, men jeg tenker det er vel anvendt tid. Og vi tar jo både elektrisiteten og maskinene i bruk, og stiller i en helt annen klasse når vi legger alt trygt på lager i fryseren. Hvis man ikke går for andre konserveringsmetoder da. Som jo også er spennende! Og så blir det såå mye god mat av det. Og så må jeg nevne, helt til slutt, stoltheten man føler sånn bittelittegrann, og som man ikke helt klarer å skjule, når man serverer noe man selv har laget :O)

Nå gleder jeg meg til å sette i gang med å lage skikkelig gode saker med epler fra hagen altså. Jeg har noen tanker jeg må få ut i liv, og så ser jeg frem til å ta fatt på deres oppskrifter. Jeg skal holde dere orientert!

 # landlig # livslyst # interiør # levlandlig # landliglivsstil # nostalgi # tradisjon # gammelt # livsandvikjakobsen # kofter # denstorekoftejakten # kofteboken # kofteboken2 # tradisjon # livsstil # restaurering # tømmerbygning # trehus # blomster # sommereng #bygningsvern # vedkomfyrer #  kulturlandskap # fargekoder # landliggründertreff2016 #

9 kommentarer:

 1. Such a beautiful post full of love and sense :)
  Thank you for sharing this with us :))
  Have a wonderful time.
  Méa

  SvarSlett
 2. Jeg er, som du og mange andre, svært fascineret af selv at dyrke og fremstille den mad vi spiser herhjemme. Vi har for nylig købt en gammel gård, og vi har henover sommeren dyrket en masse grøntsager, vi har fået høns, og vi planter frugttræer i ét væk. Jeg elsker når jeg kan gå ud at hente mad i haven! Glæder mig til æbleopskrifter :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette høres ut som en drøm! Masse lykke til med alle gjøremål og gode måltider :O)

   Slett
 3. Hei Liv! Ja, det er viktig å hylle våre formødre, og hvordan de tok vare på markens grøde, og hvordan hele familien var avhengig av deres evner til å utnytte ressursene! Det er moro med disse gamle bøkene, og bli minnet om det som var! Og selvsagt er det ikke mindre viktig å ta vare på ressursene nå, og vite hva man spiser! Jeg skrev om det selv for en stund siden, hvis du vil lese: http://cathskreativehjorne.blogspot.no/2016/09/fyll-opp-hyllene-med-br-frukt-og.html. Ønsker dere en fin helg, gleder meg til å se hvilke oppskrifter du vil dele! Klem Cathrine, som elsker de gamle kjøkkenet ditt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vil lese, og logger inn direkte ;O)

   Slett
 4. Hei!
  Selv om man ikke har stor have med frugttræer, så er der mange andre muligheder.
  Jeg nyder at samle, plukke ting i naturen, som her om høsten bugner af gode sager.
  Hyben til hybenmarmelade, havtorn til sirup og chutney, rønnebær til gele, brombær til saft og snaps, hyldebær til saft - ja, der er uendelig mange muligheder netop nu.
  Selvfølgelig kan der samles mange svampe, så der er gode sager til vinterens kødretter.
  Endelig kan der laves en superfin cognac på egetræets agern, lidt svesker og en flaske vodka.
  God fornøjelse med alle dine gøremål.
  Bedste hilsener fra Danmark

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt sant. Det er så mye å hente rett på utsiden av dørene. Mye mer enn jeg gjør meg nytte av. Og det er dette jeg så gjerne, skritt for skritt, vil lære mer om. Takk for ditt innspill!

   Slett
 5. Et veldig koselig innlegg. Du skriver så ofte akkurat det samme som jeg selv tenker om forskjellige temaer :-) Jeg skulle ønske jeg hadde lært sylting og hermetisering av mormoren min mens hun ennå levde. Hun var helt i særklasse. Jeg har fortsatt en uåpnet flaske bringebærsaft i kjelleren som hun kokte på 90-tallet. Ikke spor av mugg. Jeg føler at jeg "jukser", når jeg putter mitt eget syltetøy og saft i fryseren. Jeg kan forstå at sylting var strevsomt i gamledager, blant annet fordi de hadde så mye som skulle lages (det skulle jo være nok for et helt år) og det ikke var like frivillig som det er for oss. Jeg gleder meg til å følge med på bloggen, når du tester epleoppskrifter :-) Hilsen Marie

  SvarSlett